Pre 67 godina Beograđani su dobili "Tašmajdan" - mesto rokenrola, tenisa i španske koride

25.01.2021

09:00 >> 09:35

0

Autor: Jovana Vrećo

Kapacitet stadiona je 10.500 mesta, a u sklopu njega postoje dve sale i teretana

Pre 67 godina Beograđani su dobili "Tašmajdan" - mesto rokenrola, tenisa i španske koride
Copyright ATA Images

Izgrađen na mestu nekadašnjeg kamenoloma, po kome je i dobio ime, stadion Tašmajdan svečano je otvoren na današnji dan 1954. godine.

Radovi su trajali dve godine, a od početka se najviše koristi za kako sportska dešavanja (mali fudbal, odbojku, košarku, rukomet), tako i za razne koncerte i kulturno-zabavne manifestacije. Takođe, u sklopu njega postoje dve sale i teretana.

Stefan Tomasevic/ATAImages.

Do otvaranja ledene dvorane Pionir 1978. godine, stadion se tokom zimskih meseci najviše koristio za hokej na ledu.

Tako je tu održano 1954, 1955. i 1957. godine prvenstvo Jugoslavije u hokeju na ledu, a bio je domaći teren za beogradske klubove Partizan, Crvenu zvezdu, OHK Beograd, Tašmajdan i Avalu.

Od košarke do koride

Među prvim takmičenjima održanim na stadionu je i Evropsko prvenstvo za košarkašice 1954. godine. Stadion je bio domaćin prvog Svetskog prvenstva u rukometu za žene 1957., kada je Jugoslavija osvojila bronzu, a na njemu je reprezentacija Jugoslavije igrala mečeve Dejvis kupa 1956.

Održani su i neki veoma zanimljivi događaji, kao što je španska korida, automobilska fudbalska utakmica sa velikom loptom, koju su šutirale „fiće“ i još nekoliko drugih.

Novo ruho

Kompletna rekonstrukcija stadiona, zbog veoma lošeg stanja, počela je krajem septembra 2011. godine i trajala je skoro punih pet godina.

Z. Milutinovic/ATAImages.

Prilikom projektovanja i izvođenja radova, kako su tada navodili nadležni, vodilo se računa o tome da stadion zadrži svoj autentični izgled.

Tada su urađene potpune nove svlačionice, poslovni prostori, a proširen je i kapacitet na oko 10.500 posetilaca, od toga 7.500 na tribinama i oko 3.000 na samom terenu, koji je dimenzija 30 sa 60 metara.

Končani radovi su završeni u aprilu 2016. godine, kada je uz koncert “‘Rok@Taš” stadion svečano otvoren.

Pročitajte još:

Ceremonija je počela nastupom dečjeg hora Čarolija, posle kog su nastupile grupe: Električni orgazam, Van Gog, Piloti, Riblja Čorba i Galija.

Od te godine, Tašmajdan je ponovo počeo da okuplja ljubitelje klizanja na otvorenom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike