Potvrđeno: Muzej grada Beograda preuzima brigu o spomeniku Stefanu Nemanji

28.01.2021

10:35 >> 11:39

0

Autor: Jovana Vrećo

Direktorka te ustanove je podsetila da Muzej baštini sve važne, istorijski i umetnički vredne objekte, predmete i legate koji su nastali na široj teritoriji

Potvrđeno: Muzej grada Beograda preuzima brigu o spomeniku Stefanu Nemanji
Copyright Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Muzej grada Beograda je u sastav objekata o kojima brine dobio i spomenik Stefanu Nemanji, to jest čitav kompleks spomenika, potvrdila je za Beoinfo direktorka ove ustanove Jelena Medaković.

Ona je podsetila da Muzej grada Beograda baštini sve važne, istorijski i umetnički vredne objekte, predmete i legate koji su nastali na široj teritoriji Beograda.

– Velika nam je čast i izuzetno smo zahvalni jer nam je poverena briga o ovom umetničkom delu. Najznačajniji i najvredniji artefakt koji će u budućnosti govoriti o današnjem vremenu jeste spomenik Stefanu Nemanji, a Muzej grada Beograda će čuvati svedočanstvo o ovom delu – rekla je Jelena Medaković.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, Muzej grada Beograda će se u okviru svojih nadležnosti starati o zaštiti spomenika, što podrazumeva brigu o svim konzervatorskim merama koje jedan ovako složen objekat podrazumeva.

– Izrađen je izuzetno kompleksnim vajarskim i slikarskim tehnikama i ne radi se samo o livenju bronze, već imamo i scene urađene u bareljefu, mozaik rađen od venecijanske paste koji se nalazi u unutrašnjosti spomenika, a postoje i delovi od stakla. Sve mere zaštite obuhvataju svaki materijal pojedinačno, a naravno da je naš posao i da ne dođe do propadanja tokom vremena. U muzejske aktivnosti spadaju i raznovrsni programi, kreativna vođenja, organizacije izložbi i prezentacija našeg kulturno-istorijskog i umetničkog nasleđa – dodala je direktorka Muzeja grada Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike