Na korak do zelenijeg grada: Opština Rakovica proteruje firme - zagađivače okoline

04.02.2021

11:00

0

Posle osam godina pokrenut je upravni postupak i pojačana je kontrola rada dve kompanije

Na korak do zelenijeg grada: Opština Rakovica proteruje firme - zagađivače okoline
Copyright Printscreen/Google Maps

Gradska opština Rakovica na korak je do pronalaženja rešenja da firme, za koje se sumnja da zagađuju životnu sredinu, budu izmeštene iz stare industrujske zone na samo nekoliko kilometara od naselja Kneževac, Kijevo i Straževica.

Naime, posle osam godina pokrenut je upravni postupak i pojačana je kontrola rada firmi “Miteko d.o.o” i “Junirisk”.

U otvorenom pismu građanima, predsednik opštine Rakovica Miloš Simić podseća da se ovom koraku prethodilo nekoliko desetina dopisa, sastanaka i konsultacija sa nadležnim organima.

– Uveren sam da će nadležne institucije, u skladu sa zakonom i dokazima koji su na raspolaganju doneti odluke koje su u interesu građana Rakovice. Uvidom u službenu dokumentaciju, uočili smo niz manjkavosti, pre svega u radu firme “Junirisk”. Za vreme dok su Rakovicom rukovodile druge političke koalicije, 2007. godine dopušten je rad ove firme, na osnovu ugovora sa postojećom fabrikom “21. maj” – istakao je Sikimić.

Pročitajte još

Kako “Novosti” pišu, na rad postrojenja ukazali su građani naselja Kneževac i Kijevo, te su brojne peticije i inicijative prošle kroz rukovodstvo lokalne samouprave, koja je potom slala zahteve za hitan odgovor Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, ali i resornim ministarstavima do formiranja Ministarstva za zaštitu životne sredine.

– Na sastanku 16. decembra prošle godine u Ministarstvu, dogovoren je i na ozbiljan način pokrenut ceo postupak pojačanog i adekvatnog inspekcijskog nadzora, sve do kontrole dokumentacije i sprovođenja zakonskih propisa rada ove dve firme, a u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i ostalim podzakonskim aktima – otkriva Simić.

Prvi čovek GO Rakovica u pismu uverava građane da neće stati sve dok one, koji su se ogrešili o zakonske propise i koji ugrožavaju životnu sredinu, ne izmeste daleko od urbanih zona i naselja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike