Skandal u Jajincima: Nepoznati vandali divljali kvadovima preko humki mučenika

07.02.2021

15:05 >> 15:09

0

Javno komunalno preduzeće Zelenilo Beograd podnelo je prijave protiv N.N. lica koja su uništila zelene površine Spomen-parka Jajinci

Skandal u Jajincima: Nepoznati vandali divljali kvadovima preko humki mučenika
Copyright Foto: Printskrin/Jutjub

Javno komunalno preduzeće “Zelenilo Beograd” podnelo je prijave protiv N.N. lica koja su uništila zelene površine Spomen-parka Jajinci.

Šteta će biti otklonjena u toku februara ili marta kad će travnjak biti vraćen u prvobitno stanje. Nadležne ekipe “Zelenila” nakon prijave su utvrdile da su oštećenja nastala kao rezultat vožnje motornih vozila.

– Konstatovali smo oštećenja ubrzo po njihovom nastanku. S obzirom na to da počinioci nisu zatečeni sačinili smo prijavu protiv N.N. lica. Oštećenja po travnjaku je moguće sanirati i to će biti učinjeno čim nastupe povoljni vremenski uslovi – navode iz “Zelenila”, pišu “Novosti”.

Spomen-park Jajinci našao se proteklih dana na meti vandala koji su kvadovima prelazli preko humki. Šare od guma vidljive su oko spomenika, a krateri od vožnje napravljeni su duž i okolo zelene površine.

To nije prvi put da ovo mesto opsedaju nesavesni građani, koji, osim što im travnjak služi kao poligon za vožnju, neretko ovde prave i piknike. Nadležni su više puta upozoravali da spomen-park nije izletište već stratište na kom su stradali Srbi, Romi i Jevreji u Drugom svetskom ratu.

– Napominjemo da se u Spomen-parku Jajinci često zatiču tragovi nesavesnog ponašanja ili vandalizma pojedinih građana. Do sada smo uspevali to da suzbijemo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – navode u “Zelenilu”.

Šteta 12 miliona dinara

Šteta zbog uništavanja zelenila tokom prošle godine meri se sa skoro 12 miliona dinara.

Strelište u Jajincima tokom rata pretvoreno je u stratište nevinog stanovništva.

Gradska komunalna inspekcija nije bila obaveštena o ovom slučaju, ali su obećali da će obaviti vanredni inspekcijski nadzor. U Opštini Voždovac takođe uveravaju da će preduzeti mere iz svoje nadležnosti da se ovo mesto više ne bi ružilo.

Osim ruženja travnjaka Spomen-parka Jajinci nesavesnm ponašanjem pojedinaca stradale su zelene površine širom prestonice.

Pročitajte još:

Tamo su su ubijani iz genocidnih pobuda Jevreji i Romi, zatim revolucionari i rodoljubi i to pripadnici svih jugoslovenskih naroda. Veruje se da je u Jajincima ubijeno oko 68.000 ljudi. Želeći da ukloni tragove zločina Gestapo je od 8. novembra 1943. do 2. aprila 1944. vršio ekshumaciju i spaljivanje leševa.

Stratište je posle rata uređeno kao spomen-park koji se nalazi na listi Zavoda za zaštitu spomenika kulture od 1986. godine.

Spomenik na ulazu u strelište, rad vajara Stevana Bodnarova i arhitekte Leona Kabilja, postavljen je 7. jula 1951. godine.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike