Potop čim padne kiša: Stanari leve obale Dunava decenijama čekaju kanalizaciju i sa strepnjom gledaju u nebo

12.02.2021

18:15 >> 12:02

0

Odustala sam od nade da će ovaj problem biti rešen i da ćemo moći normalno da funkcinišemo - priča Borčanka Marija (34)

Potop čim padne kiša: Stanari leve obale Dunava decenijama čekaju kanalizaciju i sa strepnjom gledaju u nebo
Copyright Profimedia

Žitelji leve obale Dunava se svaki put posle obilnijih padavina suočavaju sa velikim barama, tačnije potopom koji im onemogućava normalno kretanje kroz njihova naselja.

Slična situacija dogodila se i sinoć, kada se veliki kišni oblak nadvio iznad prestonice, nakon čega se stvorio veliki broj kaljuga Krnjači, Ovči, Borči i Kotežu.

Printscreen/Facebook/Borča

– Svaki put kad padne kiša meštanima leve obale Dunava obavljanje svakodnevnih aktivnosti predstavlja pravi pakao. Često je neizvodljivo da pređemo ulicu, odemo do prodavnice… Sa sinom, na putu do škole, redovno ostajemo potpuno mokri usled nenormalnih nanosa vode i zbog vozača koji ne vode računa o barama pored puta – kaže za “24sedam” Borčanka Marija (34).

Napominje da je godinama takva situacija, kao i da je pametnije da ne očekuje rešenje problema s kanalizacijom.

– Odustala sam od nade da će  ovaj problem biti rešen i da ćemo moći normalno da funkcionišemo – zaključila je Marija.

Pored nje, na društvenoj mreži Fejsbuk, oglasio se i jedan Borčanac, koji se zapitao do kada će oni biti “građani drugog reda”.

– Ovo su samo neki od primera kako posle kiše izgledaju ulice u naseljima Krnjača, Kotež i Borča – napisao je on.

Prethodnih nedelja, u istoj situaciji zatekli su se i žitelji Koteža.

Printscreen/Facebook/Borča

– Jedna kiša i više ne može pešak da prođe. Hoće li se ovo ikada srediti, pitam se. Užasno, ali istinito, jutros sa detetom ne mogu nikako ulicu da pređem – požalila se jedna Kotežanka.

Obećanja…

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nedavno je izjavio da je u toku izrada treće faze projekta izgradnje kanalizacije u naselju Braća Marić u Krnjači, kao i da je ukupna vrednost projekta 143 miliona dinara.

Reč je o manje od devet kilometara kanalizacionih vodova mreže i cevovoda, a gradonačelnik je rekao da je taj projekat značajan za 500 domaćinstava.

Podsetio je da se projekat izgradnje kanalizacije na levoj obali Dunava radi u saradnji sa sa Evropskom investicionom bankom. Naveo je da se u ovom trenutku radi tehnička dokumentacija i da će tek kada bude bio završen plan za ceo projekat biti jasno o kojim sumama je reč, a procena je da će taj deo projekta koštati 55 miliona evra.

Pročitajte još

Takođe, početkom 2021. raspisan je tender za izgradnju kanalizacione crpne stanice “Krnjača 2”, u koju će dolaziti otpadne vode iz Borče, Koteža, Krnjače, Besnog Foka i Padinske Skele, kao i iz naselja Zage Malivuk i Braće Marić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike