Važno upozorenje: Vazduh u Beogradu jutros zagađen - ugroženi SVI

14.02.2021

08:59 >> 09:26

0

Autor: Jovana Vrećo

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje preporučuju da osetljive grupe treba da izbegavaju naporne aktivnosti napolju

Važno upozorenje: Vazduh u Beogradu jutros zagađen - ugroženi SVI
Copyright Unsplash/ Ivan Aleksic

Vazduh u Beogradu je jutros, prema poslednjim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje u 9 časova, ocenjen kao zagađen, a ugrožene su sve kategorije stanovništva.

– Zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije tegobe nego u populaciji zdravih osoba. Osetljive grupe čine stare osobe, deca i osobe sa oboljenjima srca i pluća – piše u preporuci na sajtu.

Printscreen/ Beoeko

Iz Zavoda preporučuju da osetljive grupe treba da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini.

Aktivna deca i odrasli, kao i ljudi sa respiratornim oboljenjima poput astme treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom.

Svi drugi, posebno deca, treba da ograniče boravak na otvorenom.

Svetska stanica “Air visual”: Vazduh u Beogradu nezdrav

S druge strane, prema podacima stanice “Air visual”, zauzeo 12. mesto na rang listi prestonica koje su danas najzagađenije na svetu, a vazduh je ocenjen kao nezdrav.

Printscreen/ Air visual

Da bi vazduh bio posmatran kao nezagađen, nivo PM 2.5 čestica ne bi trebalo da prelazi 50, a on danas, prema podacima sajta “AirVisual” iznosi 151.

Pročitajte još:

Kada je naznačeno da je glavni zagađivač u pitanju čestica PM – 2,5, to znači da su čestice manje od 2,5 mikrometara, odnosno da su tako sitnije i opasnije jer dublje prodiru u organizam prilikom udisaja.

Kako poboljšati vazduh

Podsetimo, Gradski zavod za javno zdravlje dostavio je nedavno Nacrt plana kvaliteta vazduha za Beograd za narednu deceniju.

Nacrt je dostavljen Sekretarijatu za zaštitu životne sredine sa ukupno 90 predloženih mera, o kojima je 24sedam već pisao.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike