Po ugledu na park Guelj u Barseloni: Rukavišnjikov će napraviti zelenu oazu u Beogradu

16.02.2021

09:29 >> 10:15

0

Autor: Jovana Vrećo

Zajedno sa mladim srpskim vajarima i arhitektima, ruski umetnik stvoriće u Beogradu park koji će biti umetničko delo, istakao je Vesić

Po ugledu na park Guelj u Barseloni: Rukavišnjikov će napraviti zelenu oazu u Beogradu
Copyright Tanjug/BeoInfo

Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji, radiće park u Beogradu, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

– U ime Grada Beograda ponudio sam ruskom vajaru Aleksandru Rukavišnjikovu da uredi jedan park u našem gradu što je on sa zadovoljstvom prihvatio. Ponudio sam ruskom vajaru Aleksandru Rukavišnjikovu da zajedno sa srpskim arhitektima i našim mladim vajarima uredi jedan park u Beogradu po ugledu na park Guelj u Barseloni, čuvenog Antonija Gaudija- napisao je Vesić na svoj Fejsbuk profilu i dodao da je to park koji ima svoju koncepciju i vredna umetnička dela.

– Želimo da imamo svoj park u Beogradu koji će biti uređen prema projektu Rukavišnjikova i oplemenjen umetničkim delima. Beograd je metropola koja zaslužuje ovakav park – zaključio je zamenik gradonačelnika.

РУКАВИШЊИКОВ РАДИ ПАРК У БЕОГРАДУУ име Града Београда понудио сам руском вајару Александру Рукавишњикову да уреди…

Posted by Горан Весић on Уторак, 16. фебруар 2021.

Naglasio je da će park u kome će Rukavišnjikov raditi tek biti određen, a moguće je da to bude potpuno nov park.

Kako je dodao, dela Aleksandra Rukavišnjikova nalaze se u mnogim zemljama sveta poput SAD, Danske, Španije, Južne Koreje i Švajcarske.

Pročitajte još:

– Stvarao je ”Nulti komentar”, spomenik F. M. Dostojevskom kao i spomenike M.A. Šolohovu, N.A. Kristofariju, J.V. Nikulinu ili skulpturu Gladijatora. Rukavišnjikov je profesor na Moskovskom državnom akademskom umetničkom fakultetu. Rukavišnjikov je stvorio sopstveni stil koji ne može da se uporedi ni sa kim. Zato sam siguran da će Rukavišnjikov zajedno sa mladim srpskim vajarima i arhitektima stvoriti u Beogradu park koji će biti umetničko delo – istakao je Vesić.

Pečat svetskih umetnika

Prema rečima zamenika gradonačelnika, mnogi svetski umetnici uređivali su beogradske trgove i parkove.

Tako su Savski trg uredile poznate španske arhitekte, park Ušće rekonstruisan je prema projektu danskog arhitekte Jana Gela, dok je pored pasarele koja povezuje Kalemegdan i Savski kej postavljena skulptura poznatog britanskog vajara Ričarda Dikona koju je radio sa Mrđanom Bajićem, a pečaške zone u centru grada uređivao je austrijski arhitekta Boris Podreka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike