Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: "Gradimo društvo jednakih šansi i grad bez barijera"

03.12.2020

08:28 >> 09:37

0

U prethodnom periodu u centralnoj zoni prestonice izvedeno je 26,2 kilometra taktilnih staza, dok je u 2020. godini urađen potez tzv. zelenog bulevara”

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: "Gradimo društvo jednakih šansi i grad bez barijera"
Copyright Profimedia

U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, a zvaničnici Grada Beograda poručuju da se briga o boljem položaju osoba sa invaliditetom ne vodi samo na današnji dan, već cele godine, tako što se gradi društvo jednakih šansi i grad bez barijera.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da Beograd, radeći kontinuirano na promociji ravnopravnosti svih građana, želi da podigne svest o pojmovima pristupačnosti i inkluzije, kao i njihovoj primeni, kako bi svi građani na podjednak način ostvarivali svoja prava i interese, ispunjavali svoje obaveze i bili ravnopravni članovi društvene zajednice.

Vesić navodi da je ova godina bila posebno važna u cilju brige i solidarnosti za osobe sa invaliditetom imajući u vidu pandemiju virusa korone, prenosi Beoinfo.

Pixabay

On je podsetio da je pre šest godina počela kampanja “Beograd bez barijera”.

U okviru ove kampanje JKP „Gradsko stambeno”, počev od 2015. godine, postavilo je više od pet stotina rampi za osobe sa invaliditetom, a akcija ima za cilj pomoć u kretanju osobama sa invaliditetom, kao i starijim osobama, kako bi imali bezbedan pristup svojim stanovima.

U cilju olakšanog kretanja slepih i slabovidih osoba na teritoriji Beograda, Sekretarijat za saobraćaj je tokom 2019. i 2020. godine izvršio ozvučenje 89 semaforskih raskrsnica.

Pixabay

Takođe, u prethodnom periodu u centralnoj zoni grada izvedeno je 26,2 kilometra taktilnih staza, dok je u 2020. godini izveden potez tzv. „zelenog bulevara”, od Ruzveltove do Francuske ulice, u dužini 3,6 kilometara, kao i oko dvesta metara na Trgu Nikole Pašića, naveo je zamenik gradonačelnika.

Pročitajte još: Nevidljivi u svom gradu: Slepi i slabovidi žale se da nema dovoljno zvučnih semafora

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević kazala je da kroz saradnju sa udruženjima koja se svojim programima i projektima bave zadovoljavanjem životnih potreba osoba sa invaliditetom, grad Beograd nastoji da obezbedi preduslove za sistemsko unapređenje njihovog položaja.

Nataša Stanisavljević
Beoinfo

– Grad Beograd je po osnovu javnih konkursa, koje je raspisivao Sekretarijat za socijalnu zaštitu, u prethodnih pet godina podržao 249 programa i projekata iz oblasti socijalne zaštite, zaštite osoba sa invaliditetom, kao i boračko- invalidske zaštite. U 2020. godini podržano je 27 programa udruženja u ukupnom iznosu od 74.963.200,10 dinara – precizirala je Nataša Stanisavljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike