Jedan od simbola prestonice u novom ruhu: Nezaobilazno mesto okupljanja biće vraćeno Zemuncima

25.02.2021

18:19 >> 12:43

0

Većinski vlasnik Pinkija je NIS (49 odsto), a Opština Zemun zalaže se za to da sportski centar bude vraćen Gradu i rekonstruisan

Jedan od simbola prestonice u novom ruhu: Nezaobilazno mesto okupljanja biće vraćeno Zemuncima
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Nezaobilazno mesto okupljanja Zemunaca i jedan od simbola prestonice – hala “Pinki” neće biti srušena, kako se spekulisalo u medijima, već će biti vraćena Gradu kako bi bila rekonstruisana i predata građanima na korišćenje.

Predsednik Opštine Zemun Gavrilo Kovačević kaže da hala neće biti srušena, kao i da odluku o tome treba da donesu stručna lica.

Naveo je da je opštini Zemun, koja ima 200.000 stanovnika, potrebna adekvatna sportska sala u kojoj će moći da se održavaju i ozbiljnija takmičenja.

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević Printscreen/YouTube/StudioB

– Mi smo, kao opština, inicirali prema gradskoj vlasti da probaju da razgovaraju sa akcionarskim društvom da se nađe modalitet da se hala vrati Gradu, da se rekonstruiše i prepusti sportistima i građanima na upotrebu – rekao je Kovačević.

Kako je trenutni većinski vlasnik “Pinkija” kompanija NIS (49 odsto udela), Opština Zemun će uputiti inicijativu Gradskoj upravi, jer postoji mogućnost da kompanija preda halu Gradu.

Ukoliko se reše imovinsko-pravne obaveze, sledeće godine počinje izradnja novog sportskog centra.

Dom “Pinki” – kuća sporta i zaštitno lice Zemuna

Mesto između velelepnih zdanja Gimnazije, Poljoprivrednog fakulteta i osnovnih škola, na rubu stoletnog zemunskog parka, bilo je određeno, na vanrednoj skupštini Gradskog zastupništva, 16. avgusta 1931. godine, za podizanje doma koji bi objedinio sve kulturno-prosvetne organizacije u gradu.

Pročitajte još

Maja 1933.  položen je kamen temeljac, a gradnja je završena iste godine.

Odlukom Skupštine opštine Zemun iz 1973, formiran je Dom sportova, omladine i pionira, a zemunska lepotica izgrađena je na mestu starog Doma kulture.

Na predlog omladine Zemuna, objekat dobija ime po narodnom heroju Bošku Palkovljeviću Pinkiju, i tako postaje i ostaje jedno od zaštitnih lica Zemuna sve do današnjeg dana.

Ova dvorana je jedini sportski centar u Beogradu koji se ne finansira iz gradskog budžeta, jer je 2000. tadašnja opštinska vlast donela odluku da transformiše Dom “Pinki” u JP KCS “Pinki Zemun”, koje od tada posluje kao akcionarsko društvo, a većinski deo akcija od 49 odsto prodat je kompaniji NIS.

Pored velike hale kapaciteta 2.300 sedećih mesta za sportske manifestacije i do 5.000 za muzičke koncerte, u sklopu kompleksa postoje još borilačka, gimnastička i baletska sala, fitnes centar, streljana i zatvoreni bazen.

Sredinom ove godine garaža

Profimedia

Ispred hale “Pinki” planirana je i izgradnja podzemne garaže koja bi trebalo da se prostire na 6.360 kvadrata, sa 160 mesta za automobile.

Ulazna rampa za automobile trebalo bi da bude na prilazu iz ulice Gradski park, dok je izlazna u Nemanjinoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike