Radojičić: Grad radi na unapređenju kvaliteta vazduha i zaštiti životne sredine

25.02.2021

10:00 >> 09:45

0

Individualna ložišta, kao i saobraćaj, glavni su razlog zagađenja u Beogradu - kaže gradonačelnik

Radojičić: Grad radi na unapređenju kvaliteta vazduha i zaštiti životne sredine
Copyright Prof. dr Zoran Radojičić Tanjug/Zoran Žestić

Zagađenje vazduha jedna od najvažnijih tema svih u ovom delu Evrope i zato Grad Beograd putem akcionih planova za zeleni grad i za održivu energiju i klimu radi na unapređenju kvaliteta vazduha, ali i drugih faktora koji se tiču životne sredine, izjavio je danas gradonačelnik Zoran Radojičić.

On je za TV Prva istakao da su individualna ložišta, kao i saobraćaj, glavni razlog zagađenja vazduha.

– Iz tog razloga je posebno važna obilaznica koja će posle toliko decenija da se završi, kako tranzit koji ide iz jednog dela Evrope u drugi ne bi prolazio kroz centar Beograda. Radimo i obilaznice i unutrašnje prstenove koji će takođe izmestiti saobraćaj na rubove grada – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je unapređenje gradskog saobraćaja postignuto i kupovinom novih autobusa.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Imaćemo uskoro novu eko-liniju sa deset novih električnih autobusa koji će ići od Beograda na vodi do Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović”, a trenutno imamo jednu takvu liniju koja ide od Vukovog spomenika do Belvila. Takođe, kupićemo sto novih autobusa koji idu na gas, što je prihvatljivo po evropskim standardima. Ovaj problem se ne može rešiti preko noći, te iz tog razloga moramo iz dana u dan da radimo na njegovom rešenju – rekao je Radojičić.

Jedan gradski autobus zamenjuje 500 metara kolone automobila

Gradonačelnik se osvrnuo i na kupovinu automobila kojih je sve više u glavnom gradu.

Naglasio je da na republičkom nivou treba rešavati pitanje kvaliteta automobila koji se uvoze u Srbiju.

ATA Images

– Nastavljamo da unapređujemo gradski saobraćaj dok ne bude završen metro, jer je to jedna od ključnih stvari koje će rešiti problem mobilnosti u Beogradu. Takođe, desetogodišnjom strategijom vodimo računa i o šinskom saobraćaju, električnim vozovima ali i tramvajima, što će sve takođe biti deo mreže koja će uticati na poboljšanje kvaliteta životne sredine – rekao je gradonačelnik.

Borba sa koronavirusom još nije završena

Gradonačelnik je istakao da borba sa koronavirusom još uvek nije završena, bez obzira na to što imamo toliki broj vakcinisanih ljudi.

– Poruka je jasna, još uvek je rano za opuštanje. Podaci govore o tome da poslednjih dana ponovo dolazi do porasta broja pregleda. Naime, imamo oko 26 hiljada nedeljnih pregleda u ambulantama, što ukazuje na veći broj ostvarenih pregleda nego u prethodnom periodu. U vreme najteže borbe sa virusom korona ostvareno je 50 hiljada pregleda, a kada smo pandemiju držali pod kontrolom obavljeno je 10 hiljada pregleda. Trenutno broj pregleda raste, od 25 hiljada pa naviše, što je zabrinjavajuće – objasnio je Radojičić.

Tanjug/Beoinfo/Predrag Mitić

Krizni štab sluša epidemiologe pa mislim da će odluka ići u dva pravca, ili da se mere pojačaju ili da se nađu mehanizmi da se mere koje postoje sprovode. Dogovorićemo se zajedno i treba nam podrška građana, dodao je Radojičić.

Osvrćući se na vakcine, gradonačelnik smatra da ukoliko se nastavi ovom dinamikom vakcinacije, na jesen ćemo se približiti kolektivnom imunitetu.

Glavni cilj – zaštita životne sredine i ekologija

Gradonačelnik je istakao da mu je glavni cilj zaštita životne sredine i ekologija.

– Divlje deponije su značajan problem o kome smo razgovarali sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Tokom pandemije, bio sam pobornik da kazne nisu najbolje rešenje i da je važnije da se nađe dobra komunikacija sa ljudima. Međutim kada pričamo o deponijama kaznena politika mora biti strožija – zaključio je Radojičić.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike