Nekome je zasmetao: Priča o Jovanu Bulju, plešućem saobraćajcu kojem su se svi divili (VIDEO)

05.03.2021

19:00 >> 12:47

0

Autor: Jovana Vrećo

Na lokaciji u samom centru grada, on je svaki dan regulisao saobraćaj na izlasku iz Terazijskog tunela, kod Doma omladine, na Terazijama i kod Londona u Kneza

Nekome je zasmetao: Priča o Jovanu Bulju, plešućem saobraćajcu kojem su se svi divili (VIDEO)
Profimedia

Na ulicama Beograda, tokom sedamdesetih godina 20. veka, saobraćaj je regulisao policajac jedinstven u svom poslu – Jovan Bulj, koji je u to vreme bio svojevrsni zaštitni znak jugoslovenske prestonice.

Rođen 1939. godine, Jovan je bio legendarni beogradski saobraćajac sa najgracioznijim pokretima, kojeg su zvali i “plešući policajac”.

Profimedia

Njegovi savremenici, svedoci njegove gracioznosti, svedočili su da je bilo uživanje gledati ga kako radi obučen sav u belo – od uniforme, preko rukavica, do šlema.

Na lokaciji u samom centru grada, Jovan je svaki dan regulisao saobraćaj na izlasku iz Terazijskog tunela, kod Doma omladine, na Terazijama i kod Londona u Kneza Miloša.

Impresionirao je London

Najinteresantniji trenutak njegove karijere jeste onda kada ga je na ulici Beograda zapazio gradonačelnik Londona koji je bio u poseti Beogradu. Impresioniran njegovim pokretima i izgledom pozvao je Jovana u London. Tada je svoje umeće pokazao na čuvenom Pikadili trgu.

Zbog neverovatnih pokreta koje je izvodio, mnogi su se pitali da li je završio višemesečni kurs baleta u Narodnom pozorištu. Međutim, taj “mit” je razbijen kada se otkrilo da je završio Policijsku školu u Sarajevu, a za svoje pokrete je govorio da su mu se “urezali” od bavljenja sportom, ali i ljubavi prema poslu.

Kako vozači, tako su i pešaci stajali da se pozdrave sa njim i da vide kako obavlja svoj posao. Mnogi pričaju da je često znao da šalje poljupce, kako onima za volanom, tako i svim prolaznicima.

Na žalost mnogih stanovnika prestonice, njegova karijera završila se prerano. Prvo su ga sklonili sa prometnih ulica na manje prometne, a onda su po gradu počele da kruže priče da ga tadašnja beogradska vlast ne voli jer je “privlačio previše pažnje i stvarao velike gužve oko sebe”.

Međutim, i na manje prometnim ulicama Jovan je i dalje privlačio pažnju prolaznika, pa su ga penzionisali 1980. godine, kada je imao tek 41 godinu.

Pročitajte još:

Od tada je dugo radio kao prodavac u trafici u bloku 70 na Novom Beogradu, a nakon toga i kao čuvar parkinga ispred splavova na Savskom keju.

Preminuo je u Beogradu, 2010. godine u 71. godini života.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi