Završena sednica Skupštine Beograda: Bezbednost bila glavna tema, nekoliko predloga usvojeno

12.03.2021

08:30 >> 16:32

0

Odbornici su raspravljali i o novim uniformama i oznakama komunalne milicije, rebalansu budžeta, planovima detaljne regulacije...

Završena sednica Skupštine Beograda: Bezbednost bila glavna tema, nekoliko predloga usvojeno
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Stanje bezbednosti u prestonici bila je glavna tema na današnjoj sednici Skupštine grada, koja je počela oko 10 sati, a na kojoj je prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, kao i načelnik Uprave beogradske policije Vesko Milić.

Nekoliko predloga je usvojeno, među kojima je i rebalans budžeta, kao i nova, savremenija ulaganja u Komunalnu miliciju.

Gradski odbornici usvojili su na današnjoj sednici odluku o izmeni odluke o javnim parkiralištima, odluku o izmenama odluke o naknadama za korišćenje javnih puteva za teritoriju Grada Beograda. Takođe, usvojeno je i rešenje o davanju saglasnosti na odluku o dopuni statuta JKP za javne garaže i parkirališta “Parking servis”, kao i Strategija bezbednosti saobraćaja za Grad Beograd za 2021-2025. godinu.

Na dnevnom redu danas se našao i Predlog plana detaljne regulacije (PDR) lokacje “Moravska” – deo naselja Bataševo u Mladenovcu, PDR lokacije “Mali prolaz” – deo naselja Međulužje u Mladenovcu, Predlog PDR Centra za upravljanje komunalnim otpadom – transfer stanice u Mladenovcu, kao i predlozi o izradi planova detaljne regulacije od značaja za razvoj grada.

Načelnik Uprave beogradske policije Vesko Milić Foto: 24sedam/Goran Sivački

Takođe, pred odbornicima je bio i Predlog Odluke o izmenama i dopuni odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2021., kao i Predlog odluke o izmenama Odluke o budžetu Grada Beograda za 2021. godinu.

Tim dokumentom predviđeno je da gradska kasa za 2021. godinu bude “punija” za 6,3 odsto, odnosno za 7.914.826.678 dinara. U budžetu grada, umesto dosadašnjih 124,9 milijardi dinara, naći će se 132,9 milijardi, dok će opštine, umesto 11,4 milijardi, moći da računaju na 13,2 milijarde dinara.

Dodatna sredstva opštine će same iskoristiti za realizaciju projekata, a kada je u pitanju Grad, najveći deo sredstava ide u putnu infrastrukturu, izgradnju novih saobraćajnica, kupovinu novih vozila za GSP, obnovu fasada, kupovinu tableta za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole koji će od sledeće školske godine imati digitalne udžbenike…

Uniforme komunalnih milicionara

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Razgovaralo se i o Predlogu odluke o uniformi i oznakama komunalnih milicionara, Predlogu odluke o označavanju vozila i plovila i opremi Komunalne milicije, Predlogu zaključaka o davanju saglasnosti na plan rada Sekretarijata za poslove komunalne milicije za 2021., Predlogu Odluke o izmeni odluke o javnim parkiralištima, kao i Predlogu odluke o izmenama odluke o naknadama za korišćenje javnih puteva za teritoriju grada Beograda.

Pročitajte još

Na dnevnom redu danas se našla i Informacija o potrebi da se zainteresovanim jedinicama lokalne samouprave, javnim i javno komunalnim preduzećima čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave, kao i zainteresovanim trećim licima omogući korišćenje modela uspostavljenog elektronskog sistema kontrole parkiranja na teritoriji grada i potrebi određivanja JKP “Parking servis” za nosioca aktivnosti, Predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o načinu, uslovima i kriterijumima za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za podršku razvoja preduzetništva, kao i Predlog programa energetske efikasnosti grada Beograda za period 2021–2023. godine.

Inspekcijski nadzor

Na sednici se govorilo i o radu Komisije za koordinaciju inspekcijskog nadzora nad poslovima iz izvorne nadležnosti Grada Beograda, o realizaciji Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda za 2020., o radu ombudsmana grada Beograda i Kancelarije za mlade za istu godinu, o radu Službe za centralizovane javne nabavke, kao i o Predlogu deklaracije o ulozi funkcije upravljanja ljudskim resursima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike