Pomoć romskim porodicama u Krnjači: Uručeno po 127 paketa hrane i higijenskih proizvoda

12.03.2021

15:00 >> 14:52

0

Realizacija projekta Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji počela je danas u naselju Zaga Malivuk

Pomoć romskim porodicama u Krnjači: Uručeno po 127 paketa hrane i higijenskih proizvoda
Copyright Beoinfo

Projekat “Inkluzija Roma i drugih marginalizovani grupa u Srbiji” počeo je danas u naselju Zaga Malivuk u Krnjači, a on je realizovan uz pomoć Crvenog krsta i Nemačke organizacije za međunarodnu saranju “Giz”.

Realizaciji projekta je prisustvovala i članica Gradskog veća Danijela Mirjanić koja je tom prilikom podelili 127 paketa hrane i isto toliko paketa higijenskih proizvoda i dezinfekcionih sredstava za 79 porodica.

Na republičkom nivou, u periodu od tri meseca predviđena je podela po devet hiljada paketa obe vrste.

Beoinfo

– Čast mi je što danas mogu da budem ovde i pružim podršku sugrađanima. Sa Crvenim krstom i organizacijom “Giz” duži period uspešno sarađujemo, a ovaj projekat je primer dobre prakse. Bez podrške međunarodnih i nevladinih organizacija Grad Beograd ne bi mogao da se suoči sa svim problemima sa kojima se svakodnevno susreće. Prethodna godina je bila vrlo teška i turbulentna, a mi smo tu da pokažemo humanost i pružimo ruku našim komšijama – istakla je Mirjanićeva.

Prema njenim rečima, inkluzija Roma je strateško pitanje Srbije i jedno od ključnih ciljeva za Grad Beograd.

– Trudićemo se da svim našim sugrađanima pružimo dostojanstvo i jednake šanse, pre svega obrazovanje i pravo na život. Nastavićemo saradnju i ovu vrstu akcija. Nadam se da će paketi pomoći barem malo olakšati život ovim porodicama – rekla je članica Gradskog veća.

Beoinfo

Sekretar Crvenog krsta Ljubomir Miladinović ukazao je na značaj rada zaposlenih, medicinskog osoblja i volontera tokom pandemije virusa korona.

– Pokazali su koliko su važni solidarnost i humanost. Drago mi je da ste prepoznali posvećenost i da ste za svog partnera izabrali najstariju humanitarnu organizaciju. Poštujući svoje principe i misiju, Crveni krst je pružao pomoć najranjivijim kategorijama stanovništva u različitim krizama – objasnio je Miladinović.

Šef Odeljenja za ekonomsku saradnju Ambasade Nemačke Kristijan Šiling napomenuo je da je pandemijska situacija unela dosta neizvesnosti u svakodnevni život lokalnih zajednica, a da su marginalizovane grupe najranjivije.

Beoinfo

– Cilj projekta je poboljšanje i osnaživanje životnih uslova romske manjine. Pandemija ih je mnogo pogodila, posebno u pogledu lične higijene. Preti opasnost od posledica zbog lošeg pristupa vodi i kanalizaciji, kao i gubitka električne energije – naveo je Šiling.

U saradnji sa Alijansom NALED, u okviru projekta “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” biće nastavljene aktivnosti u oblasti informisanja, prevencije i oporavka marginalizovanih porodica iz 18 gradova i opština širom Srbije.

Takođe, u fokusu će biti i ekonomsko osnaživanje, poručuju iz ove organizacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike