Otpad sve bliži centru Beograda: Divlja mini-deponija nikla na Autokomandi (FOTO)

14.03.2021

13:33 >> 19:16

0

Autor: Jovana Vrećo

Iz grupe građana Eko straža, za 24sedam, upozoravaju da u prestonici ima mnogo divljih deponija, a mahom se nalaze na periferiji

Otpad sve bliži centru Beograda: Divlja mini-deponija nikla na Autokomandi (FOTO)
Copyright Unsplash, Printscreen/ Google maps

Na nepunih pet kilometara od centra grada, na Autokomandi “osvanula” je mini-deponija.

Iz grupe građana “Eko straža”, za 24sedam, upozoravaju da u Beogradu ima dosta divljih deponija, ali da su mahom one na periferiji.

– Divlje deponije su svuda oko nas i sve ih je više. Problem je kompleksan i svodi se na neadekvatan sistem tretiranja otpada, ali i na nemarnu praksu građana jer postoje mesta gde su deponije u blizini kontejnera, ali jednostavno kada jedna neodgovorna osoba vidi gomilu smeća, svoje će baciti tu, umesto da ga ponese još nekoliko stotina metara – ukazuju naši sagovornici.

S druge strane, kako dodaju, nisu uvek “krivci” nesavesni građani, već i neodgovorne fime koje bacaju svoj otpad na divlje deponije, jer im je to jeftinije i lakše.

– Država mora čvrsto da poradi na ovom problemu. Jer kakav nam je tretman otpada, takav je i tretman otpadnih voda, zagađenje vazduha, zagađenje voda – ističu iz “Eko straže”.

Da divlje deponije nisu samo problem u Beogradu, navode oni, pokazuje i podatak da su deponije totalno preplavile reku Lim i na kraju zapušile rad hidroelektrane na Potpećkom jezeru.

Podsetimo, krajem januara, počela je akcija čišćenja savskog šetališta, oko Železničkog mosta, a na inicijativu Ministarstva zaštite životne sredine.

Resorna ministarka Irena Vujović je tada istakla da je cilj da se uredi ceo potez duž Save i da to bude primer i ostalim gradovima u Srbiji.

Pročitajte još:

Vujovićeva je ukazala da na tom delu savskog priobalja godinama postoji problem s divljom vegetacijom i mini-deponijama zbog čega, kako je rekla, ceo prostor izgleda zapušteno, a otpad neretko završi u reci.

– Ovo je nastavak raščišćavanja prostora pored reke, započetog uređenjem dela šetališta u okviru Beograda na vodi. Želja nam je da ceo ovaj potez duž Save bude uređen i da posluži kao primer za ostale gradove u Srbiji, a isto tako da svi počnemo na drugačiji način da se odnosimo prema rečnim obalama i samim rekama – rekla je nedavno Irena Vujović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike