Deca Beograda: Aleksandar Denić - srpski scenograf među najboljim dizajnerima sveta

15.03.2021

19:02 >> 09:14

0

Autor: Jovana Vrećo

Radio je na filmskim ostvarenjima kao što su Mi nismo anđeli, Podzemlje, Rane, Pad u raj...

Deca Beograda: Aleksandar Denić - srpski scenograf među najboljim dizajnerima sveta
Copyright Printscreen/RTS

Naš cenjeni filmski i pozorišni scenograf Aleksandar Denić nominovan je za prestižnu nagradu International Opera Award 2020.

Denić se drugi put našao u najužem izboru za nagradu u kategoriji “Designer of the Year”, a proglašenje pobednika i dodela nagrada održaće se 22. aprila u Londonu.

Rođen 31. oktobra 1963. godine u Beogradu. Diplomirao je scenografiju i slikarstvo na Fakultetu za umetnost i dizajn.

Autor je većeg broja pozorišnih i filmskih scenografija, pa je tako radio i sa nizom poznatih imena kako u Srbiji, tako i u inotranstvu, među kojima su: Arnold Barkus, Majkl Baset, Uli Edel, Tanja Mandić Rigonat, Frank Kastorf, Martin Kušej, Armin Petras, Dejan Mijač, Ivica Buljan, Darjan Mihajlović, Branislav Mićunović i filmskih režisera poput Srđana Karanovića, Emira Kusturice, Gorana Markovića, Miloša Radovića, Srđana Dragojevića.

Radio je kao scenograf na filmskim ostvarenjima kao što su “Mi nismo anđeli”, “Podzemlje”, “Rane”, “Pad u raj”…

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada: Velika nagrada Srbije, nominacija Emi, Zlatni vitez, Kristalna prizma, Zlatna mimoza, Zlatni ćuran. Faust- nemačka nacionalna nagrada.

Takođe, član je Nacionalnog Saveta za kulturu, predsednik Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbij, zatim umetnički direktor Beogradskog letnjeg festivala (BELEF-a), osnivač Srpske filmske asocijacije, član Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu…

Pročitajte još:

Denić je u godišnjoj anketi stručnog pozorišnog časopisa “Teatar hojte”, u kojoj su učestvovala 44 pozorišna kritičara iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, proglašen za scenografa godine u Nemačkoj 2014. godine.

Prestižno priznanje dobio je za rad na na scenografiji predstave “Putovanje na kraj noći”, u režiji Franka Kastorfa u minhenskom Rezidencteatru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike