Bageri, kamioni, užurbani radnici: Po današnjim slikama Skadarlije, reklo bi se da su radovi pri kraju (FOTO)

18.03.2021

18:00 >> 18:46

0

Rekonstrukcija Skadarske ulice počela još u oktobru 2017, a iako je gradska vlast više puta obećavala da će svi radovi biti završeni do kraj 2018, rokovi

Bageri, kamioni, užurbani radnici: Po današnjim slikama Skadarlije, reklo bi se da su radovi pri kraju (FOTO)
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Valjci, bageri, kocke i građevinski materijal na svakom koraku, slika su čuvene beogradske štrafte, koja građanima već duže vreme zadaje glavobolje, zbog čega ne mogu a da se ne zapitaju kada će dočekati kraj rekonstrukcije Skadarske ulice.

Radovi su počeli još pre četiri godine. Iako je Skadarlija donedavno bila potpuno raskopana i bez radnika, stanari stare boemske četvrti ovog jutra probudili su se u poluzavršenoj ulici.

U današnjem obilasku rekonstrukcije (pre nego što je kiša pala), reporteri 24sedam zatekli su užurbane radove i novopostavljenu kaldrmu na donjem delu Skadarske – od Gospodar Jevremove ulice do Osnovne škole “Skadarlija”. U toku je sređivanje dela ispred zadnjeg ulaza škole, a neimarima je ostalo još da poslažu kocke na srednjem delu (dd Gospodar Jevremove ulice do Sebilj česme), koji još stoji raskopan.

Takođe, 30 novih stabala lipe zasađeno je na mestima izvađenog drveća, a rekonstrukcija rubova ulice je u toku.

Put od osnovne škole ka Sebilj česmi preprečen je kamionima i bagerima, zbog čega se građanima savetuje da izbegavaju ovu prečicu do Bulevara despota Stefana.

Isto tako, u okviru druge faze radova, urađena je i demontaža 24 stuba javne rasvete u delu Skadarske, od Simine do Strahinjića bana, koji su dotrajali i zastareli. Njih će zameniti novi sistem dekorativnog osvetljenja.

Rekonstrukcija se baš otegla

Rekonstrukcija boemske četvrti počela je još u oktobru 2017, a iako je gradska vlast više puta obećavala da će svi radovi biti završeni do kraj 2018, rokovi su, ipak, probijeni.

Neimari su zauzeli štraftu i 2019, kada je urađen deo Skadarlije kod Sebilj česme, kao i donji deo ulice.

Pročitajte još

Početkom ove godine, glavni gradski urbanista Marko Stojčić najavio je da je u toku poslednja faza rekonstrukcije, kao i da će tom prilikom sve bašte biti unificirane.

– Očekujemo da u naredna tri meseca bude završena rekonstrukcija središnjeg dela Skadarlije, gde se nalaze krupniji obluci i kocke, kao i bočne strane, to jest trotoari sa sitnijim oblucima na kojima će se, kao i do sada, nalaziti bašte, ali će to morati da se uradi po svim postojećim propisima koji važe za Skadarliju – rekao je tada Stojčić.

Iako je urbanista naveo da se radovi finansiraju iz budžeta Grada, još nije poznato koliko je novca izdvojeno iz gradske kase.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike