Završna faza radova: Železnička stanica "Prokop" gotova za tri godine

05.12.2020

10:46 >> 16:04

0

Ispred nas ide period koji će obeležiti renesansu železničkog saobraćaja - rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Završna faza radova: Železnička stanica "Prokop" gotova za tri godine
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kontrolisao je danas radove na izgradnji železničke stanice Beograd centar u Prokupu i najavio da će biti potpuno završena za oko tri godine.

Okvirni rok za završetak železničke stanice je oko tri godine, a nakon toga će se na njoj razvijati komercijalni sadržaji putem javno-privatnog partnerstva, rekao je Momirović novinarima nakon obilaska radova.

– Stanica u Prokupu posle više od 40 godina projektovanja i građenja ulazi u završnu fazu – istakao je Momirović.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Kaže da je uspeh u izgradnji puteva možda najvidljiviji rezultat politike koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, a da će u budućnosti biti najvidljiviji razvoj železničke infrastrukture i železničkog saobraćaja.

– Mnogo se novca investira u železničku infrastrukturu, ispred nas ide period koji će obeležiti renesansu železničkog saobraćaja. Vrlo brzo ćemo odavde do Novog Sada ići vozom za samo 40 minuta – naglasio je Momirović.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Kaže da će u avgustu biti završena trenutna faza radova čija je vrednost oko 11 miliona evra i da će uskoro biti završeni pregovori sa Svetskom bankom.

– Odmah zatim ulazimo u narednu fazu radova i onda će privatni investitor putem javno-privatnog partnerstva izgraditi železničku zgradu za prijem putnika, a dobiće za uzvrat deo koji će moći da komericijalizuje za svoje potrebe. Tako da budžet i građani neće izdvojiti ni dinar za taj deo investicije- naveo je ministar.

Infrastruktura železnice Srbije zapčcela je 11. maja 2020. u železničkoj stanici Beograd centar izgradnju konstrukcije, odnosno betonske ploče na koti 105, koja će se nalaziti iznad budućeg prvog i drugog staničnog koloseka u Prokopu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Radove izvodi beogradska kompanija “Elita-cop”, u zajedno sa firmama “Koto” iz Beograda i “KLM Inženjering TM” iz Novog Sada.

Rok za završetak radova je početak avgusta 2021. godine, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Srbije.

Radovi po etapama

Tanjug/Strahinja Aćimović

Kada radovi na tom objektu u Prokopu avgusta naredne godine budu završeni, Infrastruktura železnice Srbije započeće izgradnju prvog i drugog koloseka u stanici Beograd Centar, svaki dužine oko 500 metara.

Nova konstrukcija na koti 105 koja će se nalaziti iznad budućeg prvog i drugog stanicnog koloseka, kao i ova dva koloseka, obuhvaćeni su projektom nove glavne prestonicke železnicke stanice Beograd Centar u Prokopu.

Druga etapa obuhvata radove na izgradnji prvog i drugog staničnog koloseka sa pripadajućom kontaktnom mrežom i peronom, fasade, zidove i instalacije u prostorijama ispod centralne ploče sa uređenjem i opremanjem unutrašnjeg prostora sa svim objektima uključujući i prostore prvog stanicnog perona i putničkih pothodnika sa vestibilima, prilaznih saobraćajnica, inženjerskih konstrukcija kao i nabavka i ugradnja vertikalnog i kosog transporta.

Pročitajte još: Brza pruga stiže: Vozovi će od Beograda do Stare Pazove moći da idu 200 na sat

Kineski neimari i domaći podizvođači rade 24/7: U toku miniranje tunela na najtežoj deonici auto-puta kod Čačka

Vrednost ovih radova se procenjuje na 25-30 miliona evra.

Treća etapa obuhvata izgradnju konstrukcije stanične zgrade na ploči i njeno opremanje uz uređenje i opremanje prostora u parteru objekta stanične zgrade koji je u funkciji prijema i otpreme putnika uz obezbeđenje parking mesta za radnike i korisnike stanicne zgrade.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike