Potop čim padne kiša: Uklonjeno "fekalno jezero" u Krnjači, ostaje strah od izlivanja kanala

19.03.2021

18:19 >> 09:41

0

Autor: Jovana Vrećo

Višedecnijski problem za žitelje naselja na levoj obali Dunava, udaljenih nekoliko kilometara od centra Beograda, i dalje je blizina kanala u koji se izlivaju

Potop čim padne kiša: Uklonjeno "fekalno jezero" u Krnjači, ostaje strah od izlivanja kanala
Copyright 24sedam/Profimedia/Beoinfo

Čim padne nešto obilnija kiša, građani leve obale Dunava strepe od – izlivanja kanalizacije, a tako je već decenijama. Baš to se i dogodilo prošle sedmice, kada se u Krnjači izlila kanalizacija iz privatne mreže stambenih zgrada, koja je formirala “fekalno jezero”, zbog kojeg je pretila opasnost da budu preplavljeni i obližnji stanovi.

Jedan deo problema, rešen je juče, jer su u Bruskoj i Ulici Danka Popovića otpadne vode uklonjene, a sanirana je i pojava “fekalnog jezera”, pa su i stanari dobili pijaću vodu.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević rekao je da u cilju rešavanja problema na duže staze, morao bi da se uradi “bajpas”, odnosno da se postavi novih pedesetak metara cevi i preko njih kanalizacija iz ovog naselja preusmeri u postojeću gradsku.

– Jedan deo mreže, sistem biopur koji se pokvario, izbacili smo iz upotrebe i umesto njega postavili pumpu. Uklonjena je i sva izlivena kanalizacija, ukupno 97 cisterni fekalija. U rešavanju ovog problema učestvovali su radnici JKP „Gradska čistoća”, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” i pripadnici Sektora za vanredne situacije. Oni su 40 sati neprekidno bili na terenu i zahvaljujući njihovoj požrtvovanosti i profesionalizmu oko 1.600 stanovnika je samo posle nekoliko časova dobilo i vodu. Jer, morali smo da isključimo vodu za piće na nekoliko sati da ne bi došlo do mešanja sa kanalizacijom – rekao je Petronijević, prenosi Politika.  

Najavljen je i sastanak nadležnih iz grada, stečajnog upravnika kompanija na čijoj zemlji je izgrađeno naselje i poverilaca kako bi se kanalizaciona mreža prevela u ruke grada.

Problem deo svakodnevice

Ipak, suštinski problem za beogradska naselja “s one strane Dunava”, udaljenih na nekoliko kilometara od prestonice, i dalje ostaje, jer građani žive tik do kanala u koji se izlivaju otpadne vode, fekalije, gde se baca smeće, a tu su i septičke jame.

I Borčani muku muče

Pored Krnjače, problem sa kanalizacijom imaju i stanovnici Borče. Svaki put posle obilnijih padavina suočavaju se sa potopom koji im ograničava normalno kretanje, o čemu je za naš portal govorila i sugrađanka Marija (34).

– Svaki put kad padne kiša meštanima leve obale Dunava obavljanje svakodnevnih aktivnosti predstavlja pravi pakao. Često je neizvodljivo da pređemo ulicu, odemo do prodavnice… Sa sinom, na putu do škole, redovno ostajemo potpuno mokri usled nenormalnih nanosa vode i zbog vozača koji ne vode računa o barama pored puta – rekla je za “24sedam” ta Borčanka.

Da stvari budu još teže, tu je i trend divlje gradnje, koji je uzeo maha poslednjih godina. Takođe, širom naselja urađeni su kolovozi van projekata, a tu je i nedostatak atmosferske kanalizacije odgovarajućeg profila koja se neredovno i nekvalitetno održava, što često stanovnici Krnjače, mogu i da “namirišu”.

Skoro dve godine od katastrofalnih poplava

Pored maltene svakodnevnih problema sa kanalizacijom, krajem juna 2019. godine, levu stranu obale Dunava pogodile su katastrofalne poplave, u kojima su naselja Kotež, Ovča, Borča i Krnjača pretrpela velike štete. Tada je u Kotežu, tokom nevremena, u jednom danu, palo 100 litara kiše po metru kvadratnom.

Sugrađanin Vladimir A., koji živi u Kotežu, danas se za 24sedam priseća kako tada, zbog nabujale vode, nije mogao da ode ni do posla.

– Sve se desilo preko noći. Sećam se da sam se tog jutra probudio i samo video jezero oko zgrade. Bio sam sprečen da odem na posao. Podrum je bio potpuno poplavljen, a komšiji u prizemlju voda je došla do pola zida. Srećom, ja sam na prvom spratu i nisam imao nikakvu štetu – ispričao je on.

Privremeno rešenje

Podsetimo, pre nekoliko dana predstavnici Grada održali su sastanak sa direktorom JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” Strahinjom Danilovićem i stanovnicima Krnjače, kako bi se rešio problem.

Za početak, oni su naveli da će problem biti rešen privremeno – ispumpavanjem, a da će na trajno rešenje morati da se sačeka, jer je potrebno da bude izgrađena kanalizaciona mreža u ovom delu grada, što je i ranije najavljivano i planirano.

Beoinfo

– Već duže vreme imamo problem sa “fekalnim jezerom” koje se stvara na području rasadnika koji je pod stečajem. Sa nama na terenu su i ljudi iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, kako bismo papirološki napravili uslove da započnemo rešavanje ovog problema – rekao je tada član Gradskog veća Dragomir Petronijević.

Pored toga, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nedavno je izjavio da je u toku izrada treće faze projekta izgradnje kanalizacije u naselju Braća Marić u Krnjači. Ukupna vrednost projekta je 143 miliona dinara, reč je o manje od devet kilometara kanalizacionih vodova mreže i cevovoda, a gradonačelnik je rekao da je taj projekat značajan za 500 domaćinstava.

Pročitajte još:

Podsetio je da se projekat izgradnje kanalizacije na levoj obali Dunava radi u saradnji sa sa Evropskom investicionom bankom. Naveo je da se u ovom trenutku radi tehnička dokumentacija i da će tek kada bude bio završen plan za ceo projekat biti jasno o kojim sumama je reč, a procena je da će taj deo projekta koštati 55 miliona evra.

Takođe, krajem prošle godine raspisan je tender za izbor dobavljača koji će graditi kanalizacionu crpnu stanicu “Krnjača 2”, prvi objekat iz projekta kanalizacije na levoj obali Dunava.

Kako je tada rečeno, ova crpna stanica prihvataće otpadne vode iz postojećeg kolektora u Zrenjaninskom putu, kao i otpadne vode iz niskih delova u okolini Pančevačkog puta i potisne ih u postojeći kolektor u Pančevačkom putu, koji ih odvodi do već izgrađene KCS “Krnjača 1”, a odatle ka budućem postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda “Krnjača” i dalje u Dunav.

Gde fali kanalizaciona mreža?

Kanalizaciona mreža u Beogradu najviše nedostaje u delovima opština Surčin, Zemun, Čukarica, Rakovica, Voždovac, Zvezdara i Palilula, kažu u JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” (BVK), a povodom projekta “Čistija Srbija”, najavljenog početkom marta od gradskih i državnih zvaničnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike