Ključna decenija: U Savu i Dunav ispuštamo kanalizaciju na 119 mesta, rešenje "teško" više milijardi evra

23.03.2021

18:38 >> 17:25

0

Autor: Jovana Vrećo

Iz Beograda se godišnje u naše reke ulije fekalija jednakih zapremini 60.000 olimpijskih bazena, prvi i najveći zadatak fabrika za preradu otpadnih voda Veli

Ključna decenija: U Savu i Dunav ispuštamo kanalizaciju na 119 mesta, rešenje "teško" više milijardi evra
Copyright Pixabay/ Offenburg

Naredna decenija mogla bi da budne ključna kada je u pitanju rešenje problema otpadnih voda u Beogradu. Rešenje je “teško” više milijardi evra, a Grad je odlučan da, zahvaljujući kineskom aranžmanu koji je potpisala Vlada Srbije, sopstvenim sredstvima, ali i uz pomoć Evropske unije, taj problem u potpunosti reši.

To je potvrdio i danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a sve povodom Svetskog dana voda.

Takođe je podsetio da se Beograd, nažalost, tokom poslednjih decenija nije dobro odnosio prema svojim vodama. Ipak, kako je rekao, ta situacija se sada menja.

– U Beogradu postoji oko 119 kanalizacionih ispusta u Savu i Dunav, što znači da se u naše reke godišnje ulije fekalija jednake zapremine kao 60.000 olimpijskih bazena. To je nedopustivo, ali sam veoma zadovoljan činjenicom da smo u poslednjih nekoliko godina strateški počeli da radimo na rešavanju ovog problema. Prvi i najveći zadatak je fabrika za preradu otpadnih voda “Veliko selo”, čija će izgradnja početi u septembru, a “pokrivaće” veliki deo Beograda, odnosno oko milion i po stanovnika. U toku je projektovanje, a kineskim aranžmanom biće uložen 271 miliona evra u prvu fazu izgradnje. Druga faza koštaće između 400 i 600 miliona evra, u zavisnosti od tehnologije koju Grad bude izabrao, odnosno od toga da li će izbor biti spalionica za otpadni mulj ili nešto drugo – rekao je zamenik gradonačelnika, prenosi Beoinfo.

Tanjug/ Dragan Kujundžić

“Veliko selo” – veliki projekat

Kako su ranije za 24sedam naveli iz “Beogradskog vodovoda i kanalizacije”, najveće planirano Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) – “Veliko selo”, nalazi se na oko 98 hektara u Velikoselskom ritu, uz obalu Dunava.

– Izgradnja tog postrojenja i kompletnog sistema je od izuzetne važnosti za grad, jer će svi izlivi Centralog kanalizacionog sistema, na koji je spojen i najveći broj potrošača, biti ukinuti. To će omogućiti da se oko 80 odsto upotrebljenih voda direktno preusmerava i prečišćava na novoizgrađenom postrojenju – rekli su iz ovog preduzeća.

Niču fabrike širom prestoničkih opština

Prema njegovim rečima, Grad je pored toga sa EBRD-om završio projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici.

– Beograd ima pet nezavisnih kanalizacionih sistema i na kraju svakog moramo da izgradimo postrojenje za preradu otpadnih voda. Nastojimo da uz pomoć Evropske unije izgradimo fabriku u Batajnici, a veliku pomoć u tom poslu dobijamo od ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović. Vrednost te fabrike u nekoliko faza biće oko 180 miliona evra, ali kada bude završena, čitav Surčin, Bečmen, Petrovčić, Progar, Zemun polje, Dobanovci, Ugrinovci, Šangaj i sva druga naselja biće pokrivena kanalizacijom. Naravno, sve otpadne vode iz tog kanalizacionog sistema ići će na preradu, a potom tako prečišćene ponovo u reku – dodao je Vesić.

Navodi da će se u okviru kineskog aranžmana vrednog više od 3,5 milijarde evra, koji je potpisala Vlada Srbije, raditi na izgradnji kanalizacione mreže u Beogradu, približne vrednosti 350 miliona evra.

– Tim poslom obuhvaćena je i izgradnja dve fabrike za preradu otpadnih voda – u Obrenovcu i Ostružnici. One će omogućiti da čitav obrenovački sliv, u koji spadaju Stari Železnik i druga naselja sa Čukarice, bude pokriven kada je reč o kanalizaciji i preradi otpadnih voda – objasnio je zamenik gradonačelnika.

Pixabay

On je istakao da nakon pomenutog posla preostaje izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Grockoj, koja nije obuhvaćena ovim aranžmanom i koju će Grad izgraditi od sopstvenog novca.

– Osim toga, na levoj obali Dunava u aprilu počinje izgradnja kanalizacione mreže. Tender je raspisan i imamo izvođača koji će raditi na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda Krnjača 2, koja će prikupljati svu kanalizaciju iz tog dela grada. Trebalo bi napomenuti da će biti izgrađeno i više manjih postrojenja na teritoriji Kaluđerice, Mladenovca, Lazarevca i drugih naselja. Na taj način ćemo sve otpadne vode čiste vraćati u prirodu – poručio je Vesić.

Pročitajte još:

Ukazao je da je u pitanju ogroman posao, vredan više milijardi evra.

– Mislim da Beograd prvi put na Svetski dan voda ima dobre vesti, kako za građane tako i za prirodu. Naravno, ovo nije posao koji može da bude završen za godinu dana, ali će u narednoj deceniji problem otpadnih voda biti rešen – zaključio je zamenik gradonačelnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike