Položeni venci u znak sećanja na žrtve: "6. april predstavlja početak bezumlja Drugog svetskog rata na ovim prostorima"

06.04.2021

12:13 >> 13:58

0

Bez objave rata, bombardovan je naš grad. Uništeno je više od 600 zgrada, porušeno i dodatno uništeno skoro dve hiljade objekata, a živote je izgubilo oko

Položeni venci u znak sećanja na žrtve: "6. april predstavlja početak bezumlja Drugog svetskog rata na ovim prostorima"
Copyright Beoinfo

U znak sećanja i počasti stradalima u bombardovanju Beograda 1941. na Novom groblju danas su položili vence zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao i predstavnici ambasada i udruženja koji neguju tradiciju i sećanje na žrtve šestoaprilskog bombardovanja i heroje Drugog svetskog rata.

Vesić je ovom prilikom izjavio da je 6. april 1941. godine jedan od najtužnijih događaja u istoriji Beograda jer je tada, bez objave rata, bombardovan naš grad. Uništeno je više od 600 zgrada, porušeno i dodatno uništeno skoro dve hiljade objekata, a živote je izgubilo oko 2.700 ljudi. Ni danas se ne zna tačan broj mrtvih i sva njihova imena.

Beoinfo

– Zaustavljen je napredak grada koji se razvijao tridesetih godina prošlog veka. Vraćeni smo unazad nekoliko decenija, ako ne i vek. Pogođena su i dva skloništa kod Vaznesenjske crkve i u Karađorđevom parku, bombardovana je Crkva Svetog Aleksandra Nevskog, uništena je Narodna biblioteka, a teško je oštećeno Narodno pozorište. Dovedeno je u pitanje sve ono što je predstavljalo našu kulturu i razvoj u Beogradu – rekao je Vesić.

Beoinfo

Istakao je da je po završetku Drugog svetskog rata na suđenjima u Nirnbergu i Beogradu utvrđeno da je napad na Beograd bio političko-teroristički akt.

Beoinfo

Darija Kisić Tepavčević je navela da bombardovanje Beograda predstavlja “početak bezumlja Drugog svetskog rata na ovim prostorima”, kada su izgubljeni brojni ljudski životi, uništena materijalna dobra, istorijsko i kulturno nasleđe.

Ona je dodala da je Srbija deo demokratskog sveta zasnovanog na principima i idealima antifašizma, ravnopravnosti, napretka, građanskih prava i sloboda.

Gradonačelnik položio venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda

Beoinfo

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić danas je položio venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda.

– Beograd obeležava osam decenija od šestoaprilskog bombardovanja. Osamdeset godina kasnije podsećamo se dana kada je naš grad razoren. Bez objave rata Kraljevini Jugoslaviji, u rano jutro tog 6. aprila 1941. godine, Beograđane je probudio zvuk aviona nacističke Nemačke, a potom su odjeknule i detonacije bombi. Gubici koje je naš grad tog dana pretrpeo su nemerljivi. Procenjuje se da je poginulo čak do četiri hiljade ljudi, sa zemljom su sravnjene mnoge zgrade, a zauvek smo izgubili i kulturno blago od neprocenjivog značaja – rekao je Radojičić.

Vence su uz najviše počasti položili i ministar odbrane Nebojša Stefanović, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici boračkih udruženja i brojni poštovaoci.

Venac položen i na fontani “Vrelo života”

Beoinfo

Član Gradskog veća Vladimir Jestratijević položio je danas vence na fontani “Vrelo života” ispred Palate “Beograd” i potom na spomen-obeležja u Karađorđevom parku.

– Danas se navršava osamdeset godina od ovog stravičnog događaja. Žrtava je bilo mnogo i nadam se da se nikada nešto slično neće ponoviti. Ne smemo zaboraviti sve one civile, ali ni borce heroje koji su dali svoje živote da bismo mi danas živeli u slobodi. U Drugom svetskom ratu poginulo je oko 1,7 miliona stanovnika Jugoslavije, a samo u bombardovanju Beograda 1941. više hiljada ljudi. Okupili smo se sada da položimo vence u znak sećanja na sve njih – istakao je Jestratijević.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike