MOJ BEOGRAD Jelena "Zana": Ako počnem strancu da nabrajam šta sve ovaj grad nudi, poželeće da se doseli

11.04.2021

18:00 >> 14:53

0

Autor: Jovana Vrećo

Pevačica otkriva po kojim kultnim mestima je njena generacija izlazila, ali i šta se to promenilo u današnjem duhu grada, u odnosu na onaj od pre 20 godina

MOJ BEOGRAD Jelena "Zana": Ako počnem strancu da nabrajam šta sve ovaj grad nudi, poželeće da se doseli
Copyright ATA Images/ Stefan Tomašević

Pevačica Jelena Živanović, iz popularne grupe “Zana”, za 24sedam otkriva koja je pesma svaki put podseti na Beograd, po kojim kultnim mestima je njena generacija izlazila, ali i šta se to promenilo u današnjem duhu grada, u odnosu na onaj od pre 20 godina.

“Najlepši zalasak sunca na svetu je na Kalemegdanu. Ko nije video tu lepotu boja, odsjaj reka dok sunce zaranja u Novi Beograd, a bio je ovde, kao da nije ni video dušu grada zbog koga i za koga su ginule generacije i generacije svih onih koji su živeli u Beogradu. Zaštitni znak je, po meni i Kalemegdan, jedinstvena vremenska mašina u koju, kada uđeš, osetiš sve slojeve zemlje i istorije po kojoj hodaš. Velika je čast i privilegija biti sastavni deo nečega što odoleva vekovima, istoriji i burama koju donosi.

Od rođenja živim na Dorćolu, u davna vremena zvanim Dor-Tjol, raskrsnici sve četiri strane sveta, a u samom epicentru, takozvanom Zerneku koji je bio prvo naselje koje se formiralo oko Kalemegdana, prvobitnog Beograda. Imam utisak da mi, koji smo rođeni i odrasli u tom kraju, upravo zbog toga nismo pogodno tlo za diskriminaciju i podelu po veri i naciji, jer su vekovima u velikoj slozi ovde živeli Srbi, Jevreji, Muslimani, u zajedničkoj ljubavi i mukama, kao komšije koje su se uvek nalazile jedni drugima u muci, a što je istorija i pokazala. Ponosna sam što sam, iako mnogo godina i vekova posle, deo onog grada koji je po arhitekturi, ljudima i dušama autentičan Beograd.

Ne znam zašto, ali prva pesma koja mi padne na pamet kada pomislim na ovaj grad je – “Pod sjajem zvezda” seksteta Ivanović. Nije previše poznata, ali u meni budi osećanje i sliku Beograda iz 50- ih i 60- ih godina prošlog veka, kada je, čini mi se, postojala veća nada za boljim životom. Ili su tada mladi bili mnogo bolji ljudi. Ili je to samo moj utisak zbog brzine života koju Beograd u današnje vreme nesporno ima.

Izlasci, odnosno mesta gde je moja generacija provodila svoje slobodno vreme su se razlikovala kako smo postajali stariji i zreliji. Širok dijapazon istorije kultnog noćnog života prestonice. Prvo smo izlazili u “Zvezdu”, posle na “Akademiju”, a SKC je godinama okupirao oči i uši, jer su koncerti bili za nezaborav. A da! Ne smem da zaboravim KST, tu sam se, mislim najviše zadržala, jer je moje društvo iz Muzičke gimnazije “Mokranjac” najviše izlazilo, a bogami i sviralo.

“Zana” je imala koncerte u Sava Centru, nešto što ćemo, kada se uslovi steknu sigurno ponoviti, jer je svaki koncert bio prepun emocija koje se ne mogu prepričati, mislim da sam tada imala najveću tremu u životu, jer nije lako biti zvezda u svojoj kući.

Ako počnem da nabrajam strancu šta sve Beograd nudi, a on me posluša, mislim da će se doseliti! Beograd ima bezbroj malih, nepoznatih klubova, restorana, koji ovaj novi vek nije iskvario, a to je upravo ono što njima nedostaje. Od Dorćol Platz-a, do klubova podno Brankovog mosta. Od žurki do utakmica, do svadbi i koncerata. Stvarno ne znam.

 

Razlika, kada pogledate ovaj grad danas, u odnosu na onaj pre 20 godina, je mnogo, onih dobrih, fenomenalnih, ali i loših, naravno.

Gledajući Beograd koji u današnje vreme sve više liči na svetske metrople, koji raste brzinom svetlosti, bude mi, naravno, žao što su neke stvari izčezle, ali, ne možemo tvrdoglavo živeti u nekim prošlim vremenima samo zato što smo bili 20 godina mlađi, lepši, možda i naivniji, pa nam se čini da je sve ovo danas lošije nego što je bilo nekada.

Pročitajte još:

Grad je živi organizam, a svoju krv obnavlja novim ljudima koji u njega dolaze, neki dobronamerni, neki ne. Nekada su veliki gradovi ispravljali ponašanje onih koji su u njega sa zaslugom dolazili, danas je, na žalost obrnuta situacija. Oni koji su se navikli i naučili ponašanju u metropoli, sada nemaju oružje ili lek koji bi promenio loše ponašanje nekih koji su, došavši u ovaj grad, poneli i neke loše navike, kojih se ne žele odreći. E, to ne valja. Međutim, sigurna sam da će njihove naredne generacije biti potpuno drugog stava i ponašanja, ako ni zbog čega, onda samo zbog toga što će ih biti sramota da u svom društvu i među prijateljima ispadnu grubi i prosti. Iskreno verujem u to.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike