Grad nastavlja sa obnavljanjem voznog parka: "Šinski sistem će dominirati javnim prevozom u Beogradu"

14.04.2021

11:54

0

Nikodijević je podsetio da je prosečna starost tramvaja na ulicama prestonice 34 godine, a trolejbusa 11 godina

Grad nastavlja sa obnavljanjem voznog parka: "Šinski sistem će dominirati javnim prevozom u Beogradu"
Copyright Beoinfo

Grad Beograd planira nabavku 130 tramvajskih i 154 trolejbuskih vozila do 2033. godine, najavio je danas u Moskvi predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević prilikom obilaska kompanije “PC Transport systems”.

“Cilj Grada je komforniji i pouzdaniji javni prevoz za naše građane”, najavio je Nikodijević i podsetio da je prosečna starost tramvaja na ulicama prestonice 34 godine, a trolejbusa 11 godina.

– Zato je delegacija Beograda u poseti fabrici šinskih vozila u Moskvi kako bi se upoznala sa tehnologijom i iskustvima koje nam može ponuditi ruska strana. Zahvalni smo domaćinima što nam je pružena mogućnost da na licu mesta vidimo proizvodni pogon za šinska vozila, njihovu tehnologiju servisiranja, te da se informišemo o iskustvima u oblastima održavanja i tehničke podrške – naveo je Nikodijević.

Beoinfo

Najavio je da će u skoroj budućnosti dominantni prevoz u Beogradu postati šinski sistem. Takav vid javnog prevoza će, kako je rekao, omogućiti brži prevoz građana, ali i ravnomerniji razvoj grada.

Podsetio je da Grad Beograd od 2019. godine konstantno obnavlja autobuski vozni park.

Beoinfo

– Nabavljeno je ukupno 244 autobusa sa “evro 6” motorom. U toku je postupak nabavke 10 vozila sa elektromotorima, kao i sto autobusa sa pogonom na tečni gas, odnosno na ekološki prihvatljiva goriva – naveo je predsednik gradskog parlamenta.

Strategijom razvoja javnog linijskog transporta putnika i Planom generalne regulacije šinskih sistema planirano je proširenje beogradske tramvajske mreže od 41,3 kilometra (31 kilometar do 2033. godine), kao i izgradnja četiri nova tramvajska depoa.

Beoinfo

“PC Transport systems” je ruska kompanija specijalizovana za proizvodnju gradskih električnih vozila: tramvaja, trolejbusa i električnih autobusa. Od svog osnivanja, postala je vodeći ruski proizvođač tramvajskih kola i lider u primeni inovacija u gradskom električnom transportu.

Delegacija Beograda, koju predvodi predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, boravi u trodnevnoj poseti Moskvi i Sankt Peterburgu. U delegaciji su gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i direktor GSP „Beograd” Radiša Momčilović.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike