Deca Beograda: Ivana Todorović - srpska rediteljka nastavlja da niže prestižne svetske nagrade

18.04.2021

17:30 >> 17:46

0

Igrani film Kada sam kod kuće govori o devojci Mariji, koja se nakon nekoliko godina života u inostranstvu vraća u porodični dom da bi se suočila sa traumo

Deca Beograda: Ivana Todorović - srpska rediteljka nastavlja da niže prestižne svetske nagrade
Copyright Foto: Facebook/Ivana Todorović

Srpska rediteljka Ivana Todorović nastavlja da niže uspehe na međunarodnom planu, pa je tako na nedavno održanom Festivalu Društveno relevantnog filma (SR Socially Relevant Film Festival) u Njujorku, njen kratkometražni igrani film “Kada sam kod kuće” osvojio dva priznanja – nagradu Ženskog kritičarskog kruga i nagradu za najbolju glumicu, za kreaciju Milice Stefanović.

Rediteljka socijalno-angažovanih dokumentarnih filmova, rođena je u Beogradu, a odrasla je u novobeogradskom Bloku 61.

Završila je Filozofski Fakultet, smer za Etnologiju i Antropologiju, zatim francusku radionicu dokumentarnog filma “Ateliers Varan” u Beogradu, a kasnije je studirala i film na “New School-u”, u Njujorku.

Foto: Facebook/Ivana Todorović

– Za mene, socijalno angažovani dokumentarni film znači pronicanje u duboku emotivnu dramu koja se skriva iza određenih društvenih okolnosti. Pokreće me otkriće fragilnosti supstance života unutar zadatih društvenih okvira. Cilj pravljenja socijalno angažovanog filma je želja za promenom u društvu – rekla je svojevremeno Ivana.

Igrani film “Kada sam kod Kuće” snimljen je 2019. u srpskoj prestonici i govori o devojci Mariji, koja se nakon nekoliko godina života u inostranstvu vraća u porodični dom da bi se suočila sa traumom iz detinjstva.

Rediteljka je istakla da njen film govori o temi seksualnog zlostavljanja u porodici, odnosno o devojci koja se suočava sa svojom traumom. Za ovu temu odabrala je format igranog filma, nakon nekoliko godina istraživanja.

Foto: Facebook/Ivana Todorović

Film je do sada već dobio priznanje “Future Film Award” na prvom izdanju IFFBHLA (International Film Festival Bosnia Herzegovina Looks Around) u Parizu, održanom krajem prošle godine.

Osvojio je i “Best Woman Film Award” na “Independent Shorts Awards” festivalu u Los Anđelesu, “Best Student Film Award” na “Short to the Point” festivalu u Bukureštu, kao i “Honorary Mention” na “South Eastern European Film Festival” u Los Anđelesu.

Film je prikazan na “Brooklyn Film Festivalu”, kao i na izložbi “The Principle of Migration” u galeriji “The New York Foundation for the Arts” u Njujorku.

Dokumentarni filmovi Ivane Todorović – “Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka”, “A Harlem Mother”, “Rapresent” i “Svakodnevica romske dece u Bloku 71” su prikazani na više od 150 internacionalnih filmskih festivala i osvojili su preko 20 nagrada.

Ivana trenutno završava dokumentarni film “Azil” i radi na novom igranom delu.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike