Deca Beograda – Svetska a naša: Srpskoj doktorki najviši orden Srpske pravoslavne crkve

04.04.2021

19:29

1

Autor: Ljubica Stanković

Za proteklih 12 godina rada sa pacijentima u Nemačkoj transplantirala je više od 1.700 bolesnika obolelih od leukemije

Printscreen/YouTube

Čuvenoj profesorki i doktorki Nadeždi Basari biće uručen najviši orden Srpske pravoslavne crkve, a ovo priznanje pripašće ženi koja je vrednim znanjem, stručnošću i posvećenošću postala najcenjeniji svetski onkolog i hematolog.

Nakon dužeg vremena, orden će pripasti ženi, a dodela bi trebalo biti održana u Hamburgu, Nemačkoj.

Profesorki Basari nagradu će dodeliti predlagač Arhiepiskop Grigorije, a on će predstavljati prvi dodeljen orden nakon što je izabran novi poglavar SPC patrijarh Porfirije.

Printscreen/YouTube

Prof. dr medicine Nadežda Basara smatra se najpriznatijim hematologom, onkologom i transplantatorom matičnih ćelija iz Srbije na svetu. Obavlja posao direktorke lekarima interne medicine u nastavnoj bolnici Medicinskog fakulteta u Kilu, “Malteser St. Franziskus Hospital Flensburg”, i upravlja projektom ujedinjenih pet hemato-onkoloških bolnica krajnjeg severa Nemačke.

Prva je doktorka pravoslavne vere koja je ikada postala direktor u jednoj katoličkoj bolnici.

Godine 2005. dobila je poziv od prvog čoveka evropskog udruženja transplantatora koštane srži za mesto glavnog načelnika transplantacionog centra na Univerzitetskoj klinici u Lajpcigu.

Pročitajte još

Tamo je pet godina bila na čelu transplantacionog centra, i zahvaljujući njoj taj centar je poznat po rezultatima lečenja leukemije i po broju realizovanih transplantacija bio je na prvom mestu u Evropi.

Za proteklih 12 godina rada sa pacijentima u Nemačkoj transplantirala je više od 1.700 bolesnika obolelih od leukemije.

Do sada je objavila 180 naučnih radova u najpoznatijim svetskim stručnim časopisima, a ti radovi su više od 3.500 puta citirani od strane drugih naučnika. Redovni je predavač na najvažnijim evropskim i svetskim kongresima.

Pre izvesnog vremena dr Basara je pokrenula besplatnu akciju pod nazivom Pokloni život u Nišu za tipizaciju matičnih ćelija za pomoć mladom pacijentu Tomislavu Cvetkoviću. Samo u jednom danu bilo je više od 4.000 potencijalnih davalaca.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (1)

Comment(1)

  1. Nagrada ide u prave ruke,svaka čast Profesorki , žena heroj. Ali podaci iz teksta su dosta stari,od pre 10ak god kaže:

    Nataša

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti