Skulptura velikog trgovca i humaniste ponovo krasi krov palate na Terazijama: Ko je bio Sima Igumanov

24.04.2021

08:00 >> 08:03

0

Svoju poslovnu imperiju počeo je da gradi na burmutu, duvanu koji se šmrče, u fabrici u Prizrenu, gde je od učenika dospeo do suvlasnika

Skulptura velikog trgovca i humaniste ponovo krasi krov palate na Terazijama: Ko je bio Sima Igumanov
Copyright FOTO TANJUG/ BEOINFO/ PREDRAG MITIC/ nr

Sedam decenija prošlo je otkako su skojevci čekićima uništili skulpturu “Sima Igumanov sa siročićima”, koja je od 1939. godine krasila jednu od najreprezentativnijih zgrada u centru grada. Ovaj simbol Terazija juče je vraćen na krov Igumanove palate.

Tri i po metra visoka bronzana skulptura predstavlja trgovca i humanistu Simu Andrejevića Igumanova s rano preminulim sinom i južnosrbijanskom omladinom, čiji je bio veliki dobrotvor.

Uspešno ju je obnovio vajar Zoran Kuzmanović, u svom ateljeu u Smederevu.

Printscreen/Facebook/Goran Vesić

Iza sebe je ostavio veliki broj crkava i škola

Rođen burne ustaničke 1804. godine, Igumanov je bio trgovac poreklom iz Prizrena, koji je 1872. otvorio u svom rodnom gradu i Bogoslovsko-učiteljsku školu, čije je izdržavanje obezbedio time što je podigao palatu na Terazijama i stvorio zadužbinu koja je donosila redovne prihode.

Ostaće zapamćen kao veliki srpski dobrotvor – ostavio je Srbima znatni broj crkava, škola, sirotišta, pevačkih društava, ali je pomagao i bolesne, nemoćne i siromašne.

Trgovina pijavicama i duvanom

Vikipedia

Svoju poslovnu imperiju počeo je da gradi na burmutu, duvanu koji se šmrče, u fabrici u Prizrenu, gde je od učenika dospeo do suvlasnika.

Neuspešni pokušaj pokretanja fabrike u Aleksincu vodi ga u Makedoniju, gde je zakupio bare i jezera kod Bitolja da bi sakupljao neobičnu lovinu – pijavice, koje je pakovao i prevozio u Beograd, a zatim uz pomoć prijatelja distribuirao po Evropi.

U to vreme, pijavice su bile na ceni kao lekovito sredstvo, jer se smatralo da puštanje krvi leči sve bolesti, a Simi je toliko dobro išao posao da mu je turski paša jednom oduzeo celu spremljenu isporuku.

Prizrenska bogoslovija iškolovala više učitelja nego sveštenika

Prizrenska bogoslovija Vikipedia

Zadužbina Sime Andrejevića Igumanova Prizrenca jedna je od najplodonosnijih ustanova te vrste u srpskom narodu. Testamentom je zaveštao da Zadužbina bude pod upravom Srpske pravoslavne crkve i patrijarha.

U Prizrenu 1871. gradi zgradu koja postaje sedište Pravoslavne srpske bogoslovije u Prizrenu, čiji je zadatak bio “da sprema mladiće srpske narodnosti, a pravoslavne vere u Otomanskoj imperiji za narodne sveštenike i učitelje”.

Prizrenska bogoslovija je iškolovala više učitelja nego sveštenika, a dala je i više vladika. Znanje u njoj stekla su trojica srpskih patrijarha: Varnava, Gavrilo i Pavle, koji je kasnije bio profesor na ovoj bogosloviji.

Zdanje na Terazijama

Vikipedia

Igumanova palata bila je glavno vlasništvo fonda iz kojeg su finansirane dobrotvorne i prosvetne akcije.

Izgradnja je započeta 1937. u stilu modernizma, a po projektu braće Petra i Branka Krstića.

Na fasadi se nalaze i ukrasni elementi srpsko-vizantijskog stila. Zbog svog izuzetnog arhitektonskog značaja, ova zgrada je 1977. godine stavljena pod zaštitu države kao spomenik kulture.

Sve što je zaradio davao je siromašnima

Crkva Svetog Marka Koriškog, mesto gde je sahranjen Vikipedia

Tokom čitavog života živeo je asketski, bio je u potpunosti predan Bogu i humanizmu, tako da je sve što je zaradio koristio za pomoć bolesnim i unesrećenim i pomagao je siromašne učenike.

Sima Andrejević Igumanov preminuo je 1883. godine. Sahranjen je u porti Manastira Svetog Marka u selu Koriša, kod Prizrena.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike