"Neću se smiriti dok odgovorna osoba ne bude u zatvoru": Vesić izričit o zagađenju beogradskih voda

26.04.2021

14:35

0

Kako je objasnio, situacija na području čitavog grada je alarmantna po ovom pitanju, budući da mnoga industrijska postrojenja u blizini Save, petkom i suboto

"Neću se smiriti dok odgovorna osoba ne bude u zatvoru": Vesić izričit o zagađenju beogradskih voda
Copyright Zagađenje voda veliki problem u Srsbiji, Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Gostujući na televiziji “Hepi”, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je upozorio da će od danas biti pojačane kontrole industrijskih objekata i način na koji tretiraju svoje otpadne vode.

On je zapretio i krivičnim prijavama, pa čak i zatvorom za one koji budu odgovorni za otpuštanje otpada u reke.

– Topčiderska reka je pretvorena u otvorenu fekalnu kanalizaciju, kao i mnoge druge vode na teritoriji grada. Imate na stotine kuća gore koje izlivaju svoje fekalije direktno u nju, čak i bez septičkih jama. Kada je napravljen Most na Adi, delimično je zaustavljen protok vode zbog pilona, tako da se brže nagomilavao taj mulj koji je zatvorio potpuno Čukarički rukavac – kaže Vesić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Dodaje da je pre nekoliko godina čišćeno, kao i da su ove godine, ponovo to uradile “Srbijavode”.

– Međutim, ponovo se pojavio neprijatni miris. Gradski zavod za javno zdravlje je radio uzorkovanje i utvrđeno je da su se ispod izvoda za kišnu kanalizaciju pojavile organske materije, fekalije, kao i hemijske materije – objasnio je Vesić.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Naglasio je da će se utvrditi poreklo zagađenja, ali da sve ide ka tome da se neko od privedenih objekata priključio na kišnu kanalizacju, te da sipa otrovne materije u reku.

Pročitajte još

– Imamo sumnju na jedan šaht koji se nalazi u “Šećerani”, kao i na još nekoliko objekata koji se tu nalaze – rekao je on i dodao da je dvema kompanijama dat rok za dostavljanje vodnih dozvola.

– Ne dostave li, zatvorićemo ih, a danas će biti i vanredna inspekcija svih industrijskih objekata. Budemo li utvrdili da je neko od njih to uradio, ne samo da ćemo zatvoriti objekat, nego ćemo ići sa krivičnim prijavama. Neću se smiriti dok odgovorna osoba ne bude u zatvoru – bio je izričit zamenik gradonačelnika.

Kako je objasnio, situacija na području čitavog grada je alarmantna po ovom pitanju, budući da mnoga industrijska postrojenja u blizini Save, petkom i subotom, najviše otpuštaju otpadne vode, što su pokazala i ispitivanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike