Vesić: Umetnička dela iz "Jugoeksporta" da ostanu u vlasništvu naroda

01.05.2021

13:35 >> 13:40

0

Autor: Jovana Vrećo

Javno nadmetanje za 148 umetničkih dela zakazano je za 18. maj, a zamenik gradonačelnika kaže da je tim povodom održao hitan sastanak sa gradskim predstavni

Vesić: Umetnička dela iz "Jugoeksporta" da ostanu u vlasništvu naroda
Copyright Facebook/ Goran Vesić

Povodom najavljene aukcije preostalih umetničkih dela koja se nalaze u fundusu “Jugoeksporta”, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da će Grad učiniti sve i preduzeti sve pravne korake da ta vredna umetnička dela ostanu u vlasništvu građana prestonice.

Javno nadmetanje za 148 umetničkih dela iz “Jugoeksport” sistema u stečaju zakazano je za 18. maj, a Vesić kaže da je tim povodom održao hitan sastanak sa potpredsednicom Skupštine grada Andreom Radulović, gradskim sekretarom za kulturu Ivanom Karlom i direktorkom Muzeja grada Beograda Jelenom Medaković.

Vesić im je, kako kaže, tražio da pronađu pravni način kako da mnogi od 148 artefakata među kojima su dela slavnih slikara Miće Popovića, Petra Lubarde, Milana Konjovića, Lazara Vozarevića, Mila Milunovića, Peđe Milosavljevića, Zore Petrović, Emira Dragulja, Aleksandra Deroka i mnogih drugih ostanu u vlasništvu Grada Beograda i ne završe prvo u privatnim zbirkama, a potom širom sveta.

– Neverovatno mi je da oni koji nameravaju da prodaju ove slike, a predstavnici su države, nisu razmišljali o tome da se umetnička dela koja su pripadala “Jugoeksportu” izuzmu iz stečajne mase, a ne da se prodaju kao da je u pitanju ormar ili traktor – napisao je Vesić na svom Fejsbuk profilu.

Pročitajte još:

Vesić je podsetio da su, kada je Grad Beograd prodavao Sava centar, na njegov zahtev iz prodaje izuzeta sva umetnička dela koja su se nalazila u Sava centru i dodeljena Muzeju grada tako da je, dodao je, kupac kupio objekat bez jednog umetničkog dela.

– Čak su i nepokretna umetnička dela koja su deo objekta Sava centra izuzeta iz prodaje i ostavljena u vlasništvu Grada Beograda, a novi vlasnik je obavezan da se prema njima odnosi sa dužnom pažnjom – dodao je Vesić.

Istakao je da će Grad Beograd učiniti sve i preduzeti sve pravne korake da vredna umetnička dela, 124 likovna i 24 dela primenjene umetnosti, ostanu u vlasništvu građanki i građana Beograda.

– Borićemo se svi sredstvima da vredna dela Lubarde, Popovića, Konjovića, Vozarevića, Milunovića, Milosavljevića, Petrovićeve, Dragulja i Deroka ne odu u privatne ruke, a da potom ne završe van naše zemlje – poručuje Vesić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike