Muzej automobila uskoro na novoj adresi: Više od 50 četvorotočkaša biće preseljeno ispod Brankovog mosta

14.05.2021

08:30 >> 09:30

0

Prednost nove lokacije je veliki parking, jer će tu biti prostora za sva vozila koja u Modernoj garaži nisu stalno izložena

Muzej automobila uskoro na novoj adresi: Više od 50 četvorotočkaša biće preseljeno ispod Brankovog mosta
Printscreen/Youtube/MobilAutoTV

Muzej automobila biće preseljen na novu lokaciju koja se nalazi ispod Brankovog mosta, na kraju parka “Ušće”, a prema najavama gradskih čelnika ova ustanova ubuduće će nositi ime po nedavno preminulom pozorišnom reditelju i dramaturgu Bratislavu Petkoviću.

Naime, osnivači Muzeja su Skupština grada Beograda i Bratislav Petković, koji je bio vlasnik zbirke istorijski značajnih automobila i arhivske građe o razvoju automobilizma na našim prostorima, te su vodeći ljudi Grada na ovaj način odlučili da mu odaju počast.

Petković je svojevremeno istakao da je jedna od prednosti lokacije na Novom Beogradu i veliki parking, jer će u toj garaži biti prostora ne samo za 50 automobila koji su deo stalne postavke muzeja, nego i za druga vozila koja u Modernoj garaži nisu stalno izložena.

– Odabir prostora za pao je na Novi Beograd jer se na stazi “Ušće” 60-ih i 70-ih godina 20. veka vozio Kup Evrope. Tu je nastupao Niki Lauda kao početnik, a na stazi su vožene prve trke posle Drugog svetskog rata. Ona više ne zadovoljava standarde za takmičenje, ali može da se koristi za revijalne trke – rekao je pokojni Petković.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

On je tada istakao da će preseljenje dosta značiti za muzej, jer će novi prostor biti dosta veći od sadašnjeg i da će to imati više benefita i za same posetioce.

– Pošto se trenutno nalazimo u centru grada, na lepoj lokaciji, ali je nezgodno za posetioce zbog mesta za parkiranje. Uvek je u centru teže naći parking, pa tako i u blizini našeg muzeja. Nadamo se da to više neće biti slučaj na novoj lokaciji. Takođe, prostor je tamo dosta veći pa će svi automobili iz zbirke biti bolje izloženi – objasnio je tada Petković.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da su on i Petković pre samo nekoliko dana pričali o otvaranju novog Muzeja automobila ispod Brankovog mosta.

Tanjug/BeoInfo

– Muzej će nositi Petkovićevo ime, jer su svi eksponati njegovi. Poslednjih sedam godina blisko smo sarađivali. Mnogo sam od tebe naučio o istoriji Beograda, o ljudima koji su zadužili naš grad, o kulturi, spomenicima, automobilima – rekao je Vesić, prisećajući se decenija poznanstva i sati koje su zajedno proveli u antikvarnicama.

Takođe, postoji i mogućnost da se pored Muzeja automobila otvori i Muzej MUP-a, ali to za sada još uvek nije potvrđeno.

Najstariji eksponat – automobil “maro gardon” iz 1897.

Muzej automobila, zbirka Bratislava Petkovića, najmlađi je u nizu tehničkih muzeja u Srbiji. Sedište muzeja trenutno je u zgradi koja je pod nazivom “Moderna garaža” proglašena za kulturno dobro i predstavlja karakterističan spomenik tehničke kulture vremena u kome je nastao.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

U zbirci se nalazi više od 50 starih i retkih automobila, a najstariji je “maro gardon” iz 1897. godine.

Muzej poseduje i zavidnu kolekciju naučne i stručne literature o automobilizmu, vozačke dozvole, prve saobraćajne propise i zakone, registarske tablice, alate, snimke i fotografije. Od zanimljivijih eksponata izdvajaju se vitrina sa ličnim stvarima Sretena Kostića, prvog šofera u Srbiji, zatim stare benzinske pumpe, među kojima je najinteresantnija “Kod slepog šofera” Bože Tvrdišića.

Muzej ima i eksponate u vezi sa trkom Velika nagrada Beograda. Naime, trka se održala na stazi Kalemegdan Park i bila je najveći sportski događaj Beograda u to vreme.

U prilog tome govori i da je trku gledalo 75.000 gledalaca što je ogroman broj ako se uzme u obzir da je Beograd tada imao svega 360.000 stanovnika. Zanimljivo je da je trka održana u čast rođendana mladog kralja Petra II Karađorđevića.

U trci je učestvovao i naš vozač Boško Milenković u autu Bugatti 51, a u trci je pobedio Tazio Nuvolari.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi