Podržana inicijativa građana: Stara škola postaje Muzej Žarkova i Čukarice

13.05.2021

10:22

0

Osim stalnih postavki koje su vezane za istoriju ovog dela grada, u novoadaptiranom prostoru biće organizovane i izložbe, književne večeri, koncerti

Podržana inicijativa građana: Stara škola postaje Muzej Žarkova i Čukarice
Copyright Beoinfo

Gradska opština Čukarica podržala je inicijativu građana Žarkova da se stara škola u ovom naselju adaptira i pretvori u muzej.

Stara škola u Žarkovu izgrađena je 1840. godine i ovaj izuzetno vredan i stari objekat zaštićen je zakonom kao spomenik kulture. Prvobitno je bila podignuta kao upravna zgrada žarkovačke opštine, a 1880. u nju je useljena osnovna škola i do danas je zadržala istu namenu.

Beoinfo

Zgrada škole u Ulici Ace Joksimovića na broju 2 je redak primerak sačuvanih seoskih škola iz XIX veka. S obzirom na činjenicu da je naselje Žarkovo imalo status opštine u sastavu Vračarskog sreza još pre nastanka Čukarice, ustanova će se zvati Muzej Žarkova i Čukarice.

Osim stalnih postavki koje su vezane za istoriju ovog dela grada, u novoadaptiranom prostoru biće organizovane i izložbe, književne večeri, koncerti i brojne kulturne manifestacije.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić Beoinfo

Gradska opština Čukarica je uknjižila objekat, pribavila saglasnost Republičke direkcije za imovinu i dobila tehničke uslove od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, pod čijom je zaštitom. Takođe, izrađen je projekat prostorne adaptacije i za pretvaranje tog prostora u ustanovu kulture. Projekat je odobrio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, a nakon izdavanja građevinske dozvole Gradska opština Čukarica je potpisala ugovor sa donatorima za prvu fazu radova.

Prva faza adaptacije obuhvata radove na zameni postojeće krovne konstrukcije, tesarske radove, zaštitu tavanske konstrukcije od atmosferskih padavina polietilenskom folijom, limarske i izolaterske radove.

– Rekonstrukcija ovog objekta jedan od najboljih primera saradnje građana, privrede, Opštine i Grada. Grad Beograd je prepoznao važnost ovog objekta kulture za građane Čukarice, te će finansirati drugu fazu radova na adaptaciji stare škole u Žarkovu. U planu je da se u dvorištu postavi letnja scena na kojoj će se održavati brojna kulturna dešavanja, koncerti, predstave, književne večeri i promocije – istakao je predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike