Znak sećanja na nestale tokom ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji: Posađeno 100 stabala na levoj obali reke Save

10.12.2020

15:38 >> 15:44

0

Grad Beograd podržava i podržavaće sve aktivnosti državnih organa koji predano i mnogo rade na pronalaženju nestalih lica - rekao je pomoćnik gradonačeln

Znak sećanja na nestale tokom ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji: Posađeno 100 stabala na levoj obali reke Save
Copyright Beoinfo

Na levoj obali reke Save danas je posađeno sto stabala u znak sećanja na osobe nestale tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka, a akciju je organizovao Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović učestvovao je danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, u ovoj akciji i tom prilikom istakao je da Grad Beograd podržava i podržavaće sve aktivnosti državnih organa koji predano i mnogo rade na pronalaženju nestalih lica i smanjenju njihovog broja koji je zaista ogroman.

Pročitajte još: Ozelenjavanje naselja Vojvode Vlahović: Složni stanari zasadili 10 bukvi i 15 lipa

– Nadam se da će u budućnosti biti mnogo manje posla vezanog za ovu temu i da se devedesete godine prošlog veka, kao i sve što su “donele”, nikada neće ponoviti. Porodice nestalih nisu mogle da na dostojanstven način isprate svoje bližnje, a to ostaje kao jedna velika praznina za svakog ko je izgubio nekog svog – poručio je Mladenović, prenosi Tanjug.

Beoinfo

Od 1991. godine, kada je izbio prvi sukob u bivšoj Jugoslaviji, od 35.015 prikupljenih pojedinačnih zahteva za traženje koje su otvorili članovi porodica nestalih, porodice 25.012 nestalih lica dobile su odgovore o svojim nestalim članovima, ali se još uvek traga za 10.003 lica.

Da bi se ubrzao proces rešavanja preostalih slučajeva nestalih, insistirajući na humanitarnoj dimenziji problema, Međunarodni komitet Crvenog krsta je pre dve godine pokrenuo petogodišnji plan koji podrazumeva traženje informacija u arhivama međunarodnih organizacija i vojnih jedinica prisutnih na terenu tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji koje bi mogle dovesti do otkrivanja grobnih mesta nestalih lica.

Pročitajte još: Nastavlja se akcija „Drvo za Beograd”: Za “zelenu prestonicu” doprinos daje sve veći broj kompanija

Međutim, u 2018. godini pronađeno je i identifikovano 111 ljudi, prošle godine 218, a od početka godine do sada samo 43 osobe, navedeno je u saopštenju ove organizacije.

Beoinfo

– Svaka od ovih 100 sadnica zasađenih danas je moćan i častan spomenik u znak sećanja na najmilije koje su njihove porodice izgubile i dirljiva uspomena na njih. Zahvaljujemo gradskim vlastima Beograda što su nam se pridružile u obeležavanju sećanja na nestala lica i opredelile ovaj prelep prostor kako bi ovo drveće služilo kao podsetnik na život i imalo duboko značenje za one koji su ostali iz njih – rekla je Jelena Stijačić, šef Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike