Prošlo je sedam godina od velikih poplava, Radojičić poručuje: Stvaramo grad otporan na klimatske promene

17.05.2021

19:44 >> 20:08

0

Autor: J. V.

Mnogi građani tada su ostali bez svojih domova, bilo je poginulih, ozbiljne posledice pretrpele su infrastruktura i poljoprivreda, a najteže je bila pogođena

Prošlo je sedam godina od velikih poplava, Radojičić poručuje: Stvaramo grad otporan na klimatske promene
IlustracijaATA Imges/ntonio Ahel

Prošlo je sedam godina od velikih poplava, koje su 2014. godine zadesile Srbiju. Mnogi građani tada su ostali bez svojih domova, bilo je poginulih, ozbiljne posledice pretrpele su infrastruktura i poljoprivreda, a najteže je bila pogođena gradska opština Obrenovac.

Ovim povodom, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić podsetio je da je u ovih sedam godina urađeno mnogo kako bi se sanirale posledice nezapamćenog nevremena, a između ostalog renovirane su kuće, sanirani putevi i mostovi, pročišćena su rečna korita, popravljeni su proboji na nasipima, rekonstruisano je svih šest crpnih stanica u Obrenovcu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

-Uređeno je i očišćeno svih 67 kilometara unutrašnjih kanala u Obrenovcu – istakao je gradonačelnik Radojičić i dodao da je i sanacija kanala Kupinac deo šireg projekta sancije od poplava.

-S obzirom da smo rekonstruisali crpne stanice a da kanal Kupinac direktno zavisi od jedne crpne stanice, morala se nastaviti regulacija ovog kanala i povezivanje 21 samoizlivnog bunara radi bolje evakuacije vode iz daljih delova Obrenovca – kazao je Radojičić.

Podsetio je da je projekat rekonstrukcije i čišćenja kanala Kupinac završen prošle godine, ukupne dužine od 5,6 kilometara, a vrednost ovih radova je 900 000 evra.

– Posebno ističem da su tokom 2015. godine rekonstruisani nasipi, vrednost te rekonstrukcije bila je 300 miliona dinara, a projekat je finansirala je EU. U 2015. godini čistili smo korito reke Tamnave, potom i ušće reke Kolubare u Savu, gde je izvađeno preko 85000 kubika mulja. Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima finansirala je ova čišćenja, a vrednost investicije je bila oko 100 miliona dinara – naglasio je gradonačelnik.

Govoreći o postignutim rezultatima i o tome šta je još Grad Beograd uradio kako bi se predupredile ovakve i slične situacije, gradonačelnik Radojičić istakao je da Grad Beograd dodatno modernizuje tehnologije, radi boljeg kriznog menadžmenta u slučaju prirodnih nepogoda.

Antonio Ahel/ATAImages

-Jedno od rešenja je i situaciono-komandni centar sistema ranog upozorenja na prirodne nepogode. Ovaj moderan način obaveštavanja i uzbunjivanja biće od velikog značaja za građane Beograda u slučajevima opasnosti. To znači da će građani biti na vreme obavešteni, kao i sve službe sistema zaštite i spasavanja – kazao je gradonačelnik.

On je podsetio da se u ovaj sistem tri decenije nije ulagalo, te da će nov sistem biti savremen po uzoru na velike svetske gradove, poput Rima i Moskve i dodao da je Grad Beograd izradio i Akcioni plan za klimatske promene sa procenom ranjivosti, koji se od 2015. godine sprovodi u kontinuitetu.

Pročitajte još:

-Ove godine izradili smo i Plan zaštite od poplava na vodotokovima drugog reda, a u Beogradu ima oko 1100 kilometara takvih vodotokova. Procenjeno je da preko 180 vodotokova ima bujični karakter, a njihova regulacija u slučaju povećanih padavina je predviđena kroz ovaj Plan. Naš osnovni zadatak je da predvidimo rizik i podignemo stepen bezbednosti građana. Vredno smo radili u ovoj oblasti, i nastavićemo da radimo kako bismo je dalje unapređivali. Još jednom želim da se u ime Grada Beograda, i nakon ovih sedam godina, zahvalim svim nadležnim službama, državnim insitutcijama, a posebno volonterima koji su dali sve od sebe te 2014. godine i pomogli u odbrani i saniranju štete – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti