"Pametna bolnica" za oko 300 mališana: Temelji "Tiršove 2" do kraja ove ili početkom sledeće godine

20.05.2021

06:01 >> 06:32

0

Autor: Jovana Vrećo

Zgrada će biti smeštena između Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra Srbije i prostiraće se na 66.000 kvadratnih metara

"Pametna bolnica" za oko 300 mališana: Temelji "Tiršove 2" do kraja ove ili početkom sledeće godine
Copyright Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović, Beoinfo

Dugoočekivani početak izgradnje nove univerzitetske dečje bolnice “Tiršova 2” je, prema najavama gradskih čelnika, nikad bliži, a u skladu sa tim je pre nekoliko dana raspisan i međunarodni tender za izvođenje pripremnih radova na uređenju njenog gradilišta.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je nedavno istakao da će pripremni radovi trajati 210 dana, te da se očekuje da će temelji te bolnice biti postavljeni do kraja ove ili početkom sledeće godine.

Kako je navedeno u tenderu, vrednosti 5,6 miliona evra, koji su raspisali Delegacija EU u Srbiji, Vlada Srbije i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, izvođenje pripremnih radova na uspostavljanju gradilišta uključuje pripremu lokacije i organizaciju gradilišta, izgradnju pristupnog puta gradilištu i izgradnju nosećih konstrukcija za obezbeđenje temeljne jame.

Tender je raspisan 11. maja i trajaće do 2. jula, naveo je Radojičić za Tanjug i dodao da će firma koja bude izabrana, raditi pripremne radove terena na kome će se graditi nova dečja klinika. Dodao je da će se raditi i pristupna trasa između dela gde će se nalaziti bolnica i auto-puta, petlje kod Hitne pomoći.

Foto:24sedam/ Katarina Mihajlović

Zgrada će biti smeštena između Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra Srbije, a imaće 66.000 kvadrata, sa 40.000 metara kvadratnih medicinskog prostora, a samo operacioni blok i intenzivna nega će biti otprilike kao sadašnja dečja bolnica u Tiršovoj.

Kako je svojevremeno Radojičić rekao, stara klinika, koja je pravljena 1936. godine, bila je predviđena za 100 pacijenata, a dečja medicina je smatrala da dete treba da boravi samo u bolnici.

– Danas to ne može da se poredi, roditelji su sastavni deo medicinskog tima, a u ovoj bolnici će biti nešto manje od 300 postelja – istakao je tada Radojičić.

Uslovi neuporedivo bolji

Gradonačelnik je istakao da će nova bolnica biti nekoliko puta veća, ali da će uslovi lečenja u njoj teško moći da se uporede sa uslovima u postojećoj.

– Danas je u bolnici u Tiršovoj na jednom spratu jedan ve-ce i jedno kupatilo za i do tridesetak pacijenata. Ovde će svaka soba, jednokrevetna ili dvokrevetna, imati svoj mokri čvor i kupatilo, i to su neki bazični uslovi koji govore o dostojanstvu i pacijenata i roditelja. Verujem da će svi ti uslovi značajno popraviti atmosferu i smanjiti želju i potrebu da se ide u inostranstvo na lečenje – rekao je Radojičić.

Foto:24sedam/ Katarina Mihajlović

Takođe, planirano je da u sklopu bolnice bude obezbeđeno i 560 mesta za automobile i kola Hitne pomoći, zatim ulaz sa auto-puta, kao i devet liftova za brzo i lako kretanje kroz bolnicu.

Ambulante i dnevne bolnice planirane su u prizemlju nove dečje bolnice, dok će na dva nivoa u suterenu, na površini koju sada zauzima cela stara “Tiršova”, biti hirurgija sa intenzivnim negama i dijagnostikom.

Prva nagrada

Na Međunarodnom salonu urbanizma u Kragujevcu, koji organizuje Društvo urbanista Srbije, održanom u avgustu, Zavod za urbanizam Beograd dobio prvu nagradu za najbolji urbanistički projekat upravo za projektno rešenje “Tiršove 2”.

Prema planu, na prvom spratu bi trebalo da bude naučno-istraživački i studentsko-akademski centar, sa slušaonicama za studente i prostorom za razvoj lekara.

Nova bolnica imaće poseban prostor za transplantacije na drugom spratu zgrade, dok će na trećem i četvrtom biti stacionar i sobe za decu.

Pročitajte još:

“Tiršova 2” će biti energetski efikasna zgrada, “pametna” zgrada, a kao bolnica će rešiti pitanje zbrinjavanja i nege malih pacijenata za barem sledećih 30 godina.

Očekuje se da će radovi biti završeni do aprila 2022. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike