Najstarija poslastičarnica u gradu slavi jubilej: Slatka bajka "Pelivana" traje 170 godina, a jedna tajna se i danas čuva
23.05.2021 | 07:15 >> 13:30
Tradiciju čuvaju u porodici, prenoseći sa kolena na koleno, ljubav prema ovom zanatu
Tačno pre 170 godina, na današnji dan, osnovana je najstarija poslastičarnica u Beogradu, ali i na Balkanu – “Pelivan”.
Porodična tradicija, bombardovanje i tajni recept
Sve je počelo od “slatke” pobede Mustafe Pelivanovića, poreklom Goranca, koji je na takmičenju osvojio glavnu nagradu boreći se na strani Srbije kao rvač, a koja je postala još “slađa” kada je odlučio da od dobijenih zlatnika otvori poslastičarnicu, u srcu grada, na Trgu republike.
Kao nezaobilaznu stanicu u Beogradu, “Pelivan” je pomenuo i Ivo Andrić u „Znakovima pored puta“.
Očevim stopama krenuo je i Mehmet, Mustafin sin, a posle njega i unuk Malić Pelivanović, koji je bio narodni poslanik neposredno nakon Prvog svetskog rata.
Čast da služe i mušteriju “plave krvi”, imali su u vreme Mustafinog unuka, Azira Pelivanovića, kome su na dvor isporučivali alvu.
Tako se, u bogatstvo zanata ove porodice ubraja i majstorsko svedočanstvo od Kraljevine Jugoslavije, iz 1936. godine, koje je dokaz da je njihovo umeće bilo, i za kralja, neprikosnoveno.
Nažalost, izvorna poslastičarnica stradala je u bombardovanju 6. aprila 1941. godine. Ipak, želja da tradicija opstane, pokrenula je Azira da, posle četiri i po meseca, otvori novu radnju, u Bulevaru kralja Aleksandra, gde se poslastičarnica i dan-danas nalazi.
Posao je 1994. godine nastavila ćerka Seija i njen muž Ahmad, koji je 80-ih došao iz Sirije u Beograd, da studira medicinu.
Posao je sada u rukama njihovih sinova, tri brata – Bare, Suhaiba i Mussaba, koji čuvaju tradiciju.
Može se reći da nema osobe koja kada kažete “sladoled” ne pomisli upravo na “Pelivan” i ovu poslasticu koju oni prave po istoj tajnoj recepturi koju je osmislio njihov deda Azir Pelivanović. U njegovo vreme, sladoled se prodavao u velikim količinama, a imali su majstore koje su nazivali – bacači kugli, koji su mogli da sa velike udaljenosti ubace kugle u kornete.
Ukusi orijenta
Posle sladoleda, najtraženiji su tradicionalni orijentalni kolači – tulumbe, kadaif, baklava, alva, šampite, krempite…, kao i dobro poznata boza.
Humani cilj
Unazad nekoliko godina traje humanitarna akcija, koja se održava na rođendan poslastičarnice, u saradnji sa fondacijom NURDOR.
Tada se deli besplatan sladoled, a cilj je da zauzvrat kupci ili pošalju SMS za fondaciju ili doniraju neki novac kod volontera koji tog dana budu u “Pelivanu”.
Humanost je ove godine samo pauzirana, jer se tradicija pomera sa maja na jun, kada očekuju da će biti bolja epidemiološka situacija, te da će moći da obeleže ovaj jubilej.