Nacrt zakona o zaštiti od buke od danas do 23. juna na javnoj raspravi

03.06.2021

15:13 >> 15:17

0

Autor: J. V.

Komunalna milicija Grada Beograda biti opremljena mobilnim aparatima za merenje buke i na svaku prijavu građana reagovaće se odmah, naglasio je zamenik gradon

Nacrt zakona o zaštiti od buke od danas do 23. juna na javnoj raspravi
24sedam/Katarina Mihajlović

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zahvalio je u ime Grada Beograda ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović što je prepoznala problem buke i najavila da će Nacrt zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini biti na javnoj raspravi od 3. do 23. juna ove godine.

Precizirao je da će, kada zakon bude usvojen, kao i podzakonski akti kojima će se pojedine odredbe precizirati, Komunalna milicija Grada Beograda biti opremljena mobilnim aparatima za merenje buke i na svaku prijavu građana reagovaće se odmah.

– Komunalni milicionari i inspektori meriće na licu mesta buku i odmah izricati zaštitne mere, a jedna od njih je oduzimanje aparata ili instrumenta sa kojeg se emituje muzika. Tako ćemo da zaštitimo građane od buke i maltretiranja kojem su izloženi godinama. Ove mere su u korist većine ugostitelja koja poštuje sve propise. Naravno, oni koji su bahati biće sankcionisani. Usvajanje zakona daje instrument Gradu da u većem delu reši problem buke onako efikasno kako smo putem sistema „Oko sokolovo” rešili problem bahatog parkiranja – istakao je Vesić, prenosi Beoinfo.

Profimedia

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je da će Nacrt zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini biti na javnoj raspravi od 3. do 23. juna ove godine, što znači da će od danas pa u narednih 20 dana sve zainteresovane strane moći da pošalju svoje komentare, predloge i sugestije na tekst nacrta ovog zakona.

Vujovićeva je istakla da su nacrtom zakona transponovane odredbe direktive EU u oblasti buke.

– Nacrtom zakona preciznije je definisano šta je buka u životnoj sredini, proširena je lista izvora buke, kao i nadležnih organa za izradu strateških karata buke i akcionih planova. Nacrtom se uređuju subjekti zaštite od buke, mere i uslovi zaštite, pristup informacijama o buci, nadzor i druga pitanja od značaja za zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi – rekla je Vujovićeva.

Ministarka je dodala da su na inicijativu Grada Beograda u zakon uneta i dva člana koja se odnose na nadležnost za merenje buke koju emituju ugostiteljski objekti.

– Ovim predlogom se Komunalnoj miliciji u jedinicama lokalne samouprave daju ovlašćenja da po prijavi građana mogu da mere i kontrolišu buku iz ugostiteljskih objekata. Građani godinama imaju problem s bukom u gradskim zonama, koja dolazi iz pojedinih ugostiteljskih i drugih objekata koji emituju buku, što je posebno izraženo u stambenim zonama. Donošenjem novog zakona, kao i seta podzakonskih akata biće omogućeno brže i efikasnije rešavanje problema buke – istakla je Irena Vujović.

Pročitajte još:

Ministarka Vujović je navela da će se datum održavanja onlajn prezentacije nacrta zakona naknadno odrediti, a obaveštenje o tome će biti dostupno na sajtu ministarstva.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti