Beograd dobio prvi parking za čuvanje i punjenje električnih trotineta i bicikala (FOTO)

03.06.2021

17:29 >> 17:34

0

Autor: J. V.

Zelena inicijativa nastala je u okviru projekta Točkologija gde je prepoznato da sve više građana prihvata alternativne načine transporta usled pandemije

Beograd dobio prvi parking za čuvanje i punjenje električnih trotineta i bicikala (FOTO)
Instagram/bikeep

Beograd je na Kalemegdanu dobio svoje prvo parking-mesto za čuvanje i punjenje električnih trotineta i bicikala, koji će biti besplatan za sve građane i posetioce Beograda, saopštilo je danas JP “Beogradska tvrđava”.

Beograd je sada među svetskim metropolama koje su omogućile građanima pogodnosti parkiranja ove vrste ekoloških vozila.

Ova inicijativa nastala je u okviru projekta “Točkologija” gde je prepoznato da sve više građana prihvata alternativne načine transporta usled pandemije, ali i da je u porastu broj inicijativa za smanjenje emisije štetnih gasova vozila u saobraćaju.

Instagram/bikeep

“Smart city” tip stanica koja kombinuje siguran parking i punjenje električnih “točkova” je dostupna u delu parka mali Kalemgdan na lokaciji između stepeništa i Carigradskog druma potpuno besplatno za sve građane.

Samo mesto na stanici se otključava preko Bikeep aplikacije na mobilnom telefonu ili preko beskontaktne kartice i ima četiri nivoa bezbednosti (čeličnu konstrukciju, video nadzor, sirenu i prosleđivanje signala u slučaju pokušaja krađe).

Sve detalje u vezi korišćenja ove stanice sadrže materijali postavljeni na društvenim mrežama,YouTube kanalu i Instagramu .

– Na ovaj način želimo da omogućimo slobodno kretanje korisnika od kuće do posla, i nazad, a da budu sigurni da je njihovo vozilo bezbedno čuvano i napunjeno u svakom trenutku – kaže Marko Arambašić, inicijator projekta.

Mladi eko-startap “ePark 011” na čelu sa Markom Arambašićem, koji je osnovan za vreme Kovid-19 kada se veliki broj novoosnovanih firmi gasi, pokrenuo je inicijativu za zelenu stanicu iz sopstvenih sredstava uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i kulture i JP Beogradska tvrđava.

Pročitajte još:

– Ovaj projekat je za mene lično od izuzetne važnosti, ne samo kao investitora već građanina Beograda u kojem i moja porodica raste, diše i razvija se. Prvom u nizu stanica demonstrirali smo da je kroz zajednički rad javnog i privatnog sektora ovako nešto izvodljivo, ali glavni izazov tek predstoji – da zelene stanice zažive – istakao je Arambašić.

On je ovom prilikom pozvao druge preduzetnike, oglašivače i kompanije da se priključe zelenoj inicijativi i omoguće da stanice postanu svima dostupne širom grada, kako bismo svi zajedno kreirali pozitivnu promenu i poboljšali kvalitet života u našem gradu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti