Položeni venci na spomenik Karađorđu: Počast oslobodiocima Beograda 1806. godine

13.12.2020

12:10 >> 11:53

0

Autor: Jovana Vrećo

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović naglasio je da ne smemo da zaboravimo njihov herojski čin

Položeni venci na spomenik Karađorđu: Počast oslobodiocima Beograda 1806. godine
Copyright Beoinfo

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, povodom oslobođenja beogradske varoši u Prvom srpskom ustanku, položio je danas venac na Spomenik Karađorđu na Svetosavskom platou.

Mladenović je podsetio da je na današnji dan Beograd oslobođen posle vekovne turske okupacije.

– Oslobađanjem Beograda zaokruženo je ono što je učinjeno u Prvom srpskom ustanku. Ustanička vojska iz više pravaca je oslobađala Beograd i na današnji datum, svetog Andreja Prvozvanog, kada je slava vožda Karađorđa oslobođena je sama varoš, dok su Turci iz Beogradske tvrđave izašli nakon Božića 1807. godine – podsetio je Mladenović.

On je istakao da je srpski narod svoju slobodu teško sticao i sam se oslobađao.

Beoinfo

– Sve bitke vodili smo sami, pobeđivali mnogo nadmoćnijeg neprijatelja i cena te slobode bila je velika. Mnogo naših predaka dalo je svoj život da bismo mi danas živeli u slobodnom Beogradu. Ne smemo da zaboravimo njihov herojski čin i duboko verujući da nećemo protraćiti tu cenu danas obeležavamo ovaj važan datum, nastavljajući da gradimo ne samo srpski već jedan otvoren grad, sećajući se svih koji su dali svoje živote za našu samostalnost i suverenost – kazao je Andreja Mladenović.

Predsednik Glavnog odbora Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak” Branko Zlatković podsetio je da ovo društvo tradicionalno, od 1990. godine obeležava oslobođenje beogradske varoši.

– Oslobađanje je počelo rano ujutro kada se ušlo u prvi deo varoši, a onda su usledili i drugi događaji. Posle konačnog oslobođenja, u januaru 1807. godine Beograd je postao prestonica ustaničke Srbije, tu se preselio Praviteljstvujušči sovjet, osnovana Velika škola a u Beogradu su tada živeli Dositej Obradović i Vuk Karadžić – podsetio je Zlatković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike