Dodatna pomoć za ugrožene: 100 miliona dinara više za socijalna davanja

17.06.2021

10:38

0

To će biti rekordan budžet Sekretarijata za socijalnu zaštitu

Dodatna pomoć za ugrožene: 100 miliona dinara više za socijalna davanja
Copyright Beoinfo

Poslednjim rebalansom budžeta Grad Beograd je izdvojio dodatna novčana sredstva za socijalno ugrožene kategorije stanovništva i time pokazao da nastavlja svoju socijalno odgovornu politiku, izjavio je danas gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

On navodi da je izdvojeno 100 miliona dinara više za socijalna davanja i to će biti rekordan budžet Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Kako je objasnio, Grad Beograd je uveo novu socijalnu uslugu koja obuhvata organizovanje rekreativnih izleta korisnika Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić Tanjug/Strahinja Aćimović

Uvećana je i novčana pomoć koja se dodeljuje deci koja napuštaju domski i hraniteljski smeštaj, kao i novčana pomoć za kupovinu školskog pribora za decu iz socijalno ugroženih porodica, saopštio je Beoinfo.

Grad Beograd još jednom pokazuje da sprovodi odgovornu socijalnu politiku prema svima, rekao je Radojičić i dodao da ovim novinama Grad nastoji da bar delimično olakša život socijalno ugroženoj deci i deci i omladini ometenoj u razvoju.

U planu je organizacija izleta preko Centra dečijih letovališta Beograda, a značajno smo povećali i iznos pomoći deci koja napuštaju institucije domskog ili hraniteljskog smeštaja. Pored toga, povećali smo iznos pomoći za kupovinu školskog pribora za decu iz socijalno ugroženih porodica , rekao je gradonačelnik.

Pixabay

Izmenama i dopunama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, korisnicima Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju pruža se mogućnost korišćenja rekreativnih odmora.

Rekreativni odmori se mogu realizovati kolektivno ili pojedinačno, u pratnji roditelja/staratelja, a na osnovu procene stručnog tima centra. Izleti traju do sedam dana, najviše dva puta godišnje.

24sedam/ Katarina Mihajlović

– U okviru rekreativnih odmora, Grad Beograd organizuje i snosi troškove prevoza, obezbeđuje potreban broj pratilaca, smeštaj, ishranu i zdravstvenu zaštitu. Naša deca će imati i organizovane kulturno-zabavne i rekreativne aktivnosti, što je vrlo značajno za njihovu što uspešniju socijalizaciju – naveo je gradonačelnik Radojičić.

On je istakao da je predviđeno da se sadašnji iznos novčane mesečne pomoći za decu i mlade bez roditeljskog staranja sa 50 odsto od prosečne zarade, i to od dana prestanka usluge domskog i hraniteljskog smeštaja, a najduže u narednih godinu dana poveća do visine iznosa prosečne zarade na teritoriji grada Beograda.

– Ova izmena je bitna jer na ovaj način pomažemo mladima koji izlaze iz sistema socijalne zaštite i koji su navršili 18 godina da se osnaže za samostalan život imajući u vidu da nemaju bližih srodnika koji bi im pomogli u postizanju boljih kompetencija u odnosu na svoje vršnjake. Grad Beograd je tu da brine o njima, da im olakša nastavak školovanja i nalaženje posla – kazao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, Gradski centar za socijalni rad u Beogradu inicirao je i izmenu odluke u delu koji se odnosi na povremenu jednokratnu novčanu pomoć za troškove nabavke školskog pribora učenicima osnovnih i srednjih škola, čije su porodice korisnici novčane socijalne pomoći, u većem novčanom iznosu od dosadašnjeg.

– Trebalo bi da svako dete ima jednake šanse, pravo da uči i da se dalje obrazuje. Na ovaj način pomažemo i podstičemo decu iz najugroženijih porodica da postižu bolje rezultate u školskim aktivnostima. Briga o mladima je prioritet ovog grada – zaključio je Radojičić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike