Na Adi Ciganliji počela akcija "Parkiraj i bicikliraj"

20.06.2021

10:15 >> 14:07

0

Beograd se opredelio da biciklistički i pešački saobraćaj imaju prednost u odnosu na automobilski - kaže Vesić

Na Adi Ciganliji počela akcija "Parkiraj i bicikliraj"
Copyright Beoinfo

Na Adi Ciganliji danas je počela akcija “Parkiraj i bicikliraj”, a Parking servis obezbedio je dodatnih novih 110 bicikala koje će besplatno moći da koriste posetioci koji plate celodnevni parking od 150 dinara.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će svuda gde je moguće na javnim otvorenim parkiralištima tokom proleća i leta grad Beograd nuditi građanima besplatno korisćenje bicikala, posebno na Adi Ciganilji i najužem centru grada.

Naveo je da se ta akcija sprovodi i u SC “Milan Gale Muškatirović”, na parkiralistu Sava centra, kao i u garažama na Obilićevom i Zelenom vencu.

– Na taj način želimo da damo doprinos da se urbana mobilnost građana podigne i da više koriste bicikle – rekao je Vesić.

Beoinfo

On je precizirao da na Adi Ciganliji plaćanjem celodnevnog parkinga od 150 dinara mogu da se dobiju besplatno dve bicikle za odrasle i dve za decu.

Vesić je najavio da se na jesen očekuje tender Parking servisa za ostavljanje javnih bicikala za prvih 150 stanica i za oko 1.500 bicikala.

– Beograd će prvi put dobiti javne bicikle, nastavljamo sa pravljenjem bicikl staza, u naredne četiri godine planiramo oko 110 novih biciklističkih staza, a biće nastavljeno i sirenje pešackih zona – rekao je Vesić.

Beoinfo

Naveo je da se Beograd opredelio da biciklistički i pešački saobraćaj imaju prednost u odnosu na automobilski i da će to biti mnogo lakše kada bude uveden metro.

Predložene su izmene zakona o bezbednosti saobraćaja kako bi se uvele biciklističke i pešačke ulice u kojima će prednost imati pešaci i biciklisti, kao što je plan sa ulicom Kneginje Zorke.

Pročitajte još

– Trazili smo da se omogući da biciklisti koriste žute trake za autobuse van špica – rekao je Vesić i dodao da će grad tokom ovog meseca pokrenuti konkurs za subvencije po 5.000 dinara za kupovinu 2.000 bicikala domaće proizvodnje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike