Tik uz simbol Beograda: Stanari Bloka 33 ustali protiv gradnje trospratnice na atomskom skloništu

22.06.2021

17:40 >> 07:03

0

Autor: Jovana Vrećo

Arhitekta Goran V. Anđelković za 24sedam kaže da je ovaj novobeogradski blok zaokružena i definisana urbanističko-arhitektonska celina

Tik uz simbol Beograda: Stanari Bloka 33 ustali protiv gradnje trospratnice na atomskom skloništu
Copyright Printscreen/ Google maps

Stanari Bloka 33 protestovali su prethodnih dana zbog planiranog nadziđivanja atomskog skloništa poslovnim objektom sa 56 garažnih parking-mesta pored simbola Beograda – Geneks kule.

Kako piše u urbanističkom projektu, planirana je gradnja od 6.161 kvadratnih metara na parceli pored Geneks kule, a građevinske linije budućeg objekta postavljene su na regulacionoj liniji Ulice Narodnih heroja i interne blokovske saobraćajnice.

Vikipedia

Da je taj deo Novog Beograda zaokružena i definisana urbanističko-arhitektonska celina, prema projektu iz 60-iz godina prošlog veka, potvrdio je za 24sedam dr Goran V. Anđelković, univerzitetski diplomirani inženjer arhitekture.

– Blok 33, zajedno sa susednim Blokom 38, predstavlja još uvek netaknutu celinu na Novom Beogradu. Drugim rečima, blokovi 33 i 38 su jedini koji nisu pretrpeli proces ”popunjavanja” novim građevinskim fondom. Kao takvi, u sadašnjem kontekstu, sačuvali su svoje izvorno urbanističko rešenje i svoju izvornu izgrađenu fizičku strukturu – navodi on.

Pročitajte još

Naš sagovornik dodaje da danas to predstavlja njihovu vrednost, kako u urbanističkom, tako i u arhitektonskom pogledu, kao i da ih upravo zato treba sačuvati, a njihovu infrastrukturu na promišljen i adekvatan način nadgraditi i poboljšati.

Kako objašnjava, u Bloku 33 preovlađuje pretežno stambena namena, sa izuzetkom poslovne kule Zapadne kapije Beograda, koja je, u ovom trenutku, prazna i bez konkretnog korisnika.

Goran V. Anđelković, 24sedam/Jovana Vrećo

– Izgradnjom novih objekata poslovne namene – ”ranijem” na krovu skloništa pored Zapadne kapije Beograda i ”novijem” tik uz postament Zapadne kapije Beograda i skloništa – unosi se neprikladan sadržaj u čistu stambenu celinu, bez ikakvog opravdanog argumenta. Akutni problem parkiranja u Bloku 33 bio bi dodatno pogoršan. Rešenja oba poslovna objekta ne daju konkretan odgovor na ovaj problem. Takođe, projektom, koji je bio na javnom uvidu do danas, ukidaju se postojeća parking-mesta. Odnosno, oba projekta, i stariji i noviji, ”kače” se na postojeću, već opterećenu i projektom predviđenu infrastrukturu za fizičku izgrađenu strukturu Bloka 33, bez ikakvog njenog unapređenja i poboljšanja. To otvara pitanje opravdanosti njihove izgradnje u Bloku 33. To je ujedno i jedan od ključnih razloga zašto ne bi trebalo uopšte graditi pomenute objekte poslovne namene unutar stambenog dela Bloka 33 – navodi naš sagovornik.

Naglašava kako treba istaći i pohvaliti blagovremenu reakciju stanara, koji žele svim zakonskim raspoloživim sredstvima da spreče uopšte gradnju novog objekta na mestu sadašnjeg parkinga.

“Uticaj na život stanara iz okoline”

Na pitanje na koji način bi izgradnja planiranog objekta ugrozila funkcionisanje stanara iz okolnih stambenih objekata, Anđelković za 24sedam navodi niz posledica.

– Svakodnevni život i kvalitet stanovanja stanovnika Bloka 33 bio bi najviše ugrožen sa saobraćajnog aspekta. Oba poslovna objekta imaju predviđene kolske pristupe iz unutrašnje ulice (paralelne sa stambenim blokom u Ulici Narodnih heroja 27-37). To, drugim rečima, znači da bi se nova vozila uvlačila unutar Bloka 33 iz pravca Ulice Narodnih heroja, s jedne, i Bulevara Zorana Đinđića, s druge strane. Na taj način bi u jutarnjem i popodnevnom špicu bila opterećena postojeća unutarblokovska saobraćajna mreža – kaže ovaj stručnjak i naglašava da bi samim tim ona postala i nebezbedna, naročito za najmlađe sugrađane i stanovnike ovog novobeogradskog naselja.

Ugrožen budući spomenik kulture

Oba projekta, stariji i noviji, kako objašnjava naš sagovornik, ne uzimaju u obzir neposredni prostorni kontekst.

– Oba se nalaze na maloj razdaljini od Zapadne kapije Beograda, autorskog ostvarenja arhitekte Mihajla Mitrovića (1922-2018), koja, u ovom trenutku, uživa status prethodne zaštite. Treba napomenuti da je u toku proces njenog proglašenja za spomenik kulture. Izgradnjom objekata, zaista neprikladne i slabe arhitekture, bila bi ugrožena vrednost budućeg spomenika kulture i uništila bi se trajno njegova vrednost ”autonomnog vertikalizma” u prostoru – strateški promišljenih tačaka njegove potpune sagledivosti iz čovekove perspektive, kako iz unutrašnjosti Bloka 33, tako iz dela ulice Narodnih heroja. Podsećanja radi, Mitrovićeva Zapadna kapija Beograda nije prepoznata samo u našim okvirima kao vredno arhitektonsko ostvarenje brutalizma, već i u međunarodnim – ističe arhitekta.

Uz simbol – poslovni objekat

Printscreen/ Bates/Urbanistički projekat

Kako se navodi u urbanističkom planu, objekat je jedinstvena celina spratnosti P+2+Ps. U prizemnom delu objekta na površini od 500 m2, predviđena je poslovnica pošte. Ostatak predstavlja prostrani hol u okviru koga se nalazi pult sa recepcijom za kontrolu i evidenciju ulaza. Centralni deo je predviđen za betonsko jezgro u okviru koga je smeštena vertikalna komunikacija kroz objekat, požarno evakuaciono stepenište, dva putnička lifta i sanitarni blok.

Takođe, parkiranje vozila korisnika planiranog objekta obavljaće se u namenskoj garaži, koja je delom organizovana kao klasična, a delom kao mehanička po principu mehanizama za parkiranje “makazice“, te je na ovaj način u planiranoj garaži obezbeđeno 56 parking mesta.

Printscreen/ Bates/Urbanistički projekat

Etaže su naizmenično povučene, kako bi dale izgled izmeštenosti. Uzimajući u obzir poziciju zgrade, zadržavanja autentičnosti objekta, napravljen je koncept, vodeći računa o urbanističkim parametrima za predmetnu celinu, navodi se u projektu.

Pročitajte još:

U planu se dalje navodi da objekat ima ujednačeni ritam smenjivanja staklene fasade i belih šlajfni od po jedan metar visine kojom se prekida staklena fasada, naglašavajući horizontalne prekide i podmirujući požarne zahteve za vertikalnim prekidom fasadnog platna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike