"Sloboda" i "nezavisnost" na beogradskim ulicama: Prvi "Harley-Davidson" kod Vlasenka u Uskočkoj

27.06.2021

08:01 >> 10:47

0

Trgovac Georgi Vlasenko bio je ruski emigrant koji je svoju prvu radnju u prestonici otvorio 30-ih godina prošlog veka

"Sloboda" i "nezavisnost" na beogradskim ulicama: Prvi "Harley-Davidson" kod Vlasenka u Uskočkoj
Copyright Facebook/Bio jednom jedan Beograd

Na Fejsbuk stranici “Bio jednom jedan Beograd” nedavno se pojavila priča o trgovcu Georgiju Vlasenku, ruskom emigrantu koji je u Uskočkoj ulici, 30-ih godina prošlog veka, otvorio prvu prodavnicu legendarnih američkih motocikala “Harley-Davidson”.

Naime, Vlasenko je do 1937. godine bio zastupnik čak 17 ondašnjih američkih “super brendova” poput danas zaboravljenih “Studebaker”, “Willys-Overland”, ali i onog koji i dalje ima svetsku slavu – “Harley-Davidson”.

Facebook/Bio jednom jedan Beograd

Njegova prva radnja nalazila se u Dečanskoj, u zgradi koja je srušena, da bi se tu sagradila druga palata, a zatim se preselio na ugao ulica Uskočke i Cara Lazara.

U prizemlju se nalazio prostran salon sa raskošnim limuzinama, motociklima, pa čak i kamionima.

Dok se u podrumu nalazila potrošna roba poput auto-guma i ulja, na spratu su bili rafovi načičkani rezervnim delovima, i to ne samo za automobile, koje je zastupao, nego i za sve ostale prisutne u Beogradu i šire.

Facebook/Bio jednom jedan Beograd

Zaposleni, kao i servis odmah pored, doprinosili su brzoj i stručnoj usluzi, a dodata vrednost kod Vlasenka bila je i besplatan pregled, kao i redovne kontrole nakon popravke.

Ipak, glavne zvezde salona u Uskočkoj ulici bili su raskošni motocikli “Harley-Davidson”, do tada uveliko ovenčani slavom koja će ih pratiti sve do današnjih dana.

Pročitajte još

Ovaj robusni američki motor smatrao se, pre kasnijeg mita o “slobodi” i “nezavisnosti”, nametnutim kroz reklame i filmove 70-ih, čvrstom i pouzdanom spravom pa je stoga našao i svoju veliku primenu u tadašnjoj vojsci koja je u zalihama imala veći broj motocikala ove marke.

Nepoznato je kakva je bila dalja sudbina ovog promućurnog trgovca, ali je izvesno da je dolaskom 1945. i promenom sistema njegova radnja nestala.

Ipak, u sastavu nove vojske nalazio se ogroman broj “džipova”, legendarnih Vilisa, koje su američki saveznici masovno isporučivali kao pomoć Jugoslaviji, pa je na taj način jedna od nekadašnjih Vlasenkovih marki i dalje ostala prisutna na beogradskim ulicama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike