Istorijski grad u kojem je održana Univerzijada: "Sportisti, ne idite iz Beograda dok ne steknete još jednog prijatelja"

01.07.2021

07:00 >> 07:02

0

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovalo je oko 15.000 učesnika i volontera

Istorijski grad u kojem je održana Univerzijada: "Sportisti, ne idite iz Beograda dok ne steknete još jednog prijatelja"
Copyright 24sedam/MN Press

Letnje univerzitetske igre, 25. po redu, počele su 2009. godine u Beogradu, a spektakularnoj ceremoniji otvaranja prisustvovalo je više od 7.000 takmičara iz 144 zemlje sveta.

Ceremoniji otvaranja Univerzijade prisustvovali su tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i predsednik Međunarodne univerzitetske sportske federacije (FISU) Džordž Kilijan.

Na današnji dan te godine, Univerzijada je počela paljenjem baklje u centru grada. Tokom ceremonije, baklja je od Studentskog trga pa sve do “Beogradske arene” 15 puta menjala nosioca.

Baklja je krenula u 20 sati, a u 21 čas stigla je do “Arene”, gde je održana svečana ceremonija kojoj je prisustvovao veliki broj građana.

U svečanom defileu pre samog otvaranja, više od 7.000 sportista i volontera iz 144 zemlje krenuli su u 17 časova od hotela “Holidej In”, a zatim su desnom stranom ulice Španskih boraca, koja je bila zatvorena za saobraćaj, došli do “Beogradske arene”, gde je bilo organizovano veličanstveno otvaranje ove sportske manifestacije.

Kroz “Beogradsku arenu”, koja je delovala zaista impresivno, najpre su prodefilovali sportisti iz 144 zemlje učesnice na ovom veličanstvenom studentskom nadmetanju. Svečani defile upotpunili su i sportisti Srbije.

Izgradnja Univerzitetskog sela, Vikipedia

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovalo je oko 15.000 učesnika i volontera.

Predsednik Svetske organizacije studentskog sporta Džordž Kilijan poručio je učesnicima da ne odu iz Beograda a da pre toga ne steknu još jednog prijatelja.

– Beograd je istorijski grad u kojem će se obeležiti 60-godišnjica od osnivanja FISU i 50 godina od osnivanja Univerzijade – rekao je te godine Kilijan.

Univerzitetska vatra upaljena je na zaista fantastičan i spektakularan način, jer je plamen specijalnim izumom upaljen pomoću munje, koja je izazvala vatru. Gorela je sve dok je trajala Univerzijada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike