Građani biraju - svetlost, snaga, sloboda ili sigurnost: Pogledajte četiri modela za izgled vagona metroa (VIDEO)

15.07.2021

17:25 >> 19:03

0

Autor: Jovana Vrećo

Beograđani će od večeras moći da glasaju za predloge kako će izgledati vagoni budućeg metroa preko sajta Skupštine grada

Građani biraju - svetlost, snaga, sloboda ili sigurnost: Pogledajte četiri modela za izgled vagona metroa (VIDEO)
Copyright Promo/ Grad Beograd

U Starom dvoru večeras su predstavljena četiri predloga dizajna vagona budućeg beogradskog metroa, simbolično nazvana – svetlost, snaga, sloboda i sigurnost.

Predstavljanju i konferenciji za novinare, prisustvovali su zamenik gradonačelnika Goran Vesić, potpredsednik kompanije “Alstom” Filip Deler i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

Pročitajte još:

Na početku je emitovana i 3D projekcija četiri modela dizajna vagona za beogradski metro pod nazivom “Svetlost, snaga, sloboda i sigurnost”.

Okupljenima se uz radosne vesti obratio zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

24sedam/Jovana Vrećo

– Ove godine Beograd će ostvariti san koji traje 50 godina. Ove godine počećemo sa izgradnjom metroa. Od danas pa do 15. septembra građani ce moći da glasaju i izaberu između četiri izgleda vagona, odnosno između: slobode, snage, svetlosti i sigurnosti – rekao je Vesić i istakao da je Vlada Srbije za najvažniji projekat za Beograd obezbedila 4,6 milijardi evra.

Beograđani će večeras u 21 čas, na zidu Starog dvora moći da vide četiri predloga dizajna budućeg metroa, ali i da glasaju preko sajta Skupštine grada i sve do 15. septembra, kada će biti objavljeno koji je predlog pobedio.

Potpresednik francuske “Alstom grupe” Filip Deler je istakao da će se metro graditi po najsavremenijoj tehnologiji u svetu.

Tanjug/Predrag Mitić

– Primenićemo sva rešenja koja predstavljaju danas vrhunac u oblasti izgradnje metroa. Recimo, rešenja za veću uštedu električne energije u odnosu na tradicionalni metro – rekao je Deler.

Promo/ Grad Beograd

Ambasador Francuske u Beogradu Žan Luj Falkoni govorio je na srpskom jeziku zbog, kako je rekao, istorijskog događaja.

-Prilikom dolaska predsednika Emanuela Makrona u Beograd u julu 2019. godine Francuska se obavezala da će realizovati projekat izgradnje metroa u prestonici Srbije. Francuska je sada pokazala da ispunjava dogovor. Metro će učini Beograd manje zagađenim, modernijim i lepšim – istakao je Falkoni.

“Pedeset godina da se san ostvari”

Zamenik gradonačelnika je podsetio da će početkom novembra početi izgradnja Depoa na Makiškom polju čime će faktički početi izgradnja beogradskog metroa.

– To će se desiti posle 50 godina od kada je prvi put obećana izgradnja metroa 4. decembra 1981. kada je tadašnji gradonačelnik Branko Pešić rekao posle otvaranja Gazele da Beograd mora dobiti metro i stanicu Prokop – podsetio je on i ukazao je da je trebalo pet decenija da se san ostvari i da je Beograd prvi put došao u situaciju da gradi metro.

Tri linije

Prva linija metroa počinjaće u Železniku i završavati se u Mirijevu. Trasa će biti dugačka 21,3 kilometara i imaće 21 stanicu. Prva linija bi trebalo da bude gotova 2028. godine.

Promo/Grad Beograd

Iako nije precizirano kada će tačno početi izgradnja druge linije, zna se njena trasa, koja će počinjati u Mirijevu, biće dugačka 19,2 kilometara, a imaće 20 stanica.

Beogradski metro imaće i treću liniju, od Novog Beograda do Banjice, ali trasa još nije konačno utvrđena, odnosno razmatraju se dve varijante.

Kinezi i Francuzi

Na jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata za 2021. godinu, kako je navedeno, kineska kompanija „Pauer Čajna“ će izvoditi građevinske radove, dok će francuska kompanija „Alstom” raditi elektromehaniku, vozove, vagone, šine, kompletno električno napajanje, odnosno opremu samog metroa.

Kada bude sve izgrađeno, metro bi trebalo da čine tri linije, a mreža metroa, kako je ranije za 24sedam rekao gradski urbanista Marko Stojičić, upotpunila bi mrežu BG voza, kao drugog šinskog sistema, i trebalo bi da postane oslonac javnog prevoza i ključ u rešavanju problema saobraćajnih gužvi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike