Beograd izgubio u trci za zelenu prestonicu Evrope: "Čestitam gradovima koji su ušli u finale"

16.07.2021

09:44

0

Kako je gradonačelnik Radojičić objasnio, prostora za napredak i te kako ima, te je dodao da ne beži od toga

Beograd izgubio u trci za zelenu prestonicu Evrope: "Čestitam gradovima koji su ušli u finale"
Panorama Beograda - Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Beograd je izgubio u trci za “Zelenu prestonicu Evrope 2023”, te je tim povodom gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić čestitao gradovima Sofiji (Bugarska), Helsingborgu (Švedska), Krakovu (Poljska) i Talinu (Estonija) na ulasku u finale takmičenja.

– Grad Beograd je drugi put zaredom bio kandidat za “Zelenu prestonicu Evrope” i ma koliko napada trpeli što nismo ušli u finale, radostan sam jer smo pokazali da imamo potencijal da se u ovoj oblasti nosimo s evropskim gradovima – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Beoinfo

Kako je dodao, uspešna kandidatura za “Zelenu prestonicu Evrope” je veliki podstrek da nastavimo da razvijamo Beograd kao “zeleni grad”, te da je stručni žiri pohvalio našu aplikaciju u odnosu na prošlogodišnju, pre svega u pogledu novih strateških dokumenata koje smo usvojili, a tu se misli na Plan kvaliteta vazduha, Akcioni plan za “Zeleni grad” i Akcioni plan za održivu energiju i klimu.

On je naglasio da je Plan kvaliteta vazduha ocenjen kao odličan jer uključuje brojne mere iz oblasti saobraćaja, energetike i ozelenjavanja, te da pokriva sve delove Beograda.

Pročitajte još

– Što se tiče buke, žiri je pohvalio naše namere da uradimo akustično zoniranje Beograda, čime ćemo odrediti u kom delu grada je dozvoljeno emitovanje određenog nivoa buke. Deo aplikacije za zaštitu prirode je posebno istaknut kao dobar, a naša Strategija pošumljavanja je pohvaljena kao odlična – naglasio je Radojičić.

Kako je gradonačelnik Radojičić objasnio, prostora za napredak i te kako ima, te je dodao da ne beži od toga.

– Izgradnjom metroa i završetkom izgradnje obilaznice oko Beograda trajno će biti rešeno pitanje saobraćajne gužve, što će sve uticati na bolji kvalitet vazduha, kao i dalje ozelenjavanje i pošumljavanje grada – zaključio je Radojičić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike