Šta su udisali građani Dunavskog keja nakon požara u Luci Beograd?

16.07.2021

16:30 >> 18:53

0

Kako bi ispitali kakav je bio kvalitet vazduha tog dana, ekipe Jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) izašle su na

Šta su udisali građani Dunavskog keja nakon požara u Luci Beograd?
Copyright Tanjug/AP Photo/Altaf Qadri

Nakon požara koji je izbio u Luci Beograd i gustog dima koji se nekoliko sati širio Dunavskim kejom, građani donjeg Dorćola se pitaju da li su udisali zagađeni vazduh.

Stanari Dorćola su od šest ujutru, kada je požar izbio, pa sve do 12 sati, kada je vatrena stihija ugašena, bili izloženi aerozagađenju i nivou štetnih materija koje su u okolini Luke Beograd bile u porastu.

Pročitajte još

Kako bi ispitali kakav je bio kvalitet vazduha tog dana, ekipe Jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) izašle su na teren kako bi sagledale uticaj požara.

– Merenjima na terenu utvrđeno je prisustvo zagađujućih materija (SO2, NOH, CO) na lokaciji magacina zahvaćenog požarom, dok koncentracije zagađujućih materija u rezidencijalnim zonama u široj okolini nisu bile povećane – objasnili su za 24sedam iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

24sedam/ Goran Sivački

Kako su oni naveli, uticaj požara na kvalitet vazduha u bližoj i široj okolini Luke Beograd prati se kontinualno kroz mrežu automatskih mernih stanica za kontrolu kvaliteta vazduha, na kojima nije detektovano povećanje koncentracija zagađujućih materija.

– Do pogoršanja kvaliteta vazduha u neposrednoj blizini magacina zahvaćenim požarom, ali u celom gradu nije došlo zbog aktuelnih vremenskih prilika, pre svega uticaj vetra, kao i činjenice da se dim brzo podizao u više slojeve atmosfere – pojasnili su u sekretarijatu.

Sreća pronađena u jakom vetru

Tanjug/Jelena Stojanović

Prema rečima meteorologa Ivana Ristića, jak vetar je duvao kada je došlo do požara.

– Siguran sam da su stanari okolnih zgrada zatvorili prozore, kako ne bi udisali gusti dim. Pritom, vetar je bio jak taj dan, tako da verujem da je oduvao štetne materije koje su se nalazile u vazduhu tokom požara – rekao je za 24sedam Ristić.

“U skladištu nije bilo otrovnih materija”

– U skladišnom objektu u Luci Beograd, u kome je rano jutros izbio požar, nisu bile lagerovane eksplozivne niti otrovne materije – saopštilo je Akcionarsko društvo “Luka Beograd”.

Pročitajte još

Reč je o dva zakupca koji se bave špediterskim i skladišnim uslugama, navodi se i dodaje da u skladištu nisu bile lagerovane eksplozivne niti otrovne materije, kao i da je prostor bio zaključan bez fizičkog prisustva službenih lica.

Požar je izbio u Lameli 10 objekta “Metalci” koja ima površinu 4.500 kvadratnih metara i izdata je u zakup.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike