Novo urušavanje produžilo agoniju: Neizvesna sudbina stanara zgrade na Vračaru - na stolu tri opcije

20.07.2021

17:30 >> 18:58

0

Reporteri 24sedam obišli su ovaj deo Vračara gde su razgovarali sa radnicima građevinske firme Milan Janković iz Leštana i s komšijama

Novo urušavanje produžilo agoniju: Neizvesna sudbina stanara zgrade na Vračaru - na stolu tri opcije
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Iako se učinilo da će bageri, koji su jutros došli da zatrpaju rupu, okončati agoniju stanara Vidovdanske ulice koja traje od petka, iznenada se urušio još jedan deo zgrade.

To je izazvalo dodatni bes kod stanara, kojima je već pet dana privremena adresa stanovanja hotel “Slavija”, jer su im u Vidovdanskoj ulici 2a ostala dokumenta, fotografije i druge dragocene uspomene do kojih ne mogu doći.

Naši reporteri su jutros na Vračaru zatekli radnike kako zatrpavaju rupu, 24sedam/Goran Sivački

Neposredno pred novo urušavanje, reporteri 24sedam obišli su ovaj deo Vračara, gde su rano jutros zatekli pripadnike Komunalne milicije i policije kako obezbeđuju gradilište, kao i majstore građevinske firme “Milan Janković” iz Leštana, koja je zadužena za saniranje.

Radnici građevinske firme “Milan Janković” iz Leštana, 24sedam/Goran Sivački

Kako su tada iz ove građevinske firme rekli za 24sedam, vremenske nepogode su ih sprečile da ranije počnu sa radovima.

⁃ Zaduženi smo samo za zatrpavanje, kako se zgrada dalje ne bi urušavala. Dužina radova zavisi i od vremenskih prilika – objasnili iz ove građevinske firme.

Milena Stanković, 24sedam/Goran Sivački

Pored radnika ove firme, reporteri 24sedam razgovarali su i sa Milenom Stanković, majkom Ljubice koja je živela u stanu koji se danas obrušio.

24sedam/Goran Sivački

– Moja ćerka je kod mene kući privremeno smeštena. Ona noćima ne spava, na “bensedinima” je. U Vidovdanskoj smo kupili stan pre četiri godine, kompletno smo ga sredili, od pločica, preko prozora i kuhinje… – navela je stanarka.

Fotografija rekonstruisanog stana (pre i posle rušenja), 24sedam/Katarina Mihajlović

Ona je istakla da su drugi stanari privremeno smešteni u hotelu “Slavija”, kao i da su od Grada dobili novčanu pomoć od 50.000 dinara za prvo vreme, kako bi mogli da kupe osnovne namirnice, odeću, obuću i sredstva za higijenu.

24sedam/Katarina Mihajlović

– Ostali stanari su očajni, ko zna do kada će biti smešteni u “Slaviji”. Predstavnik stanara je bio užasnut kada se zgrada obrušila. On i njegova žene žive u potkrovlju i kada se sve to dešavalo nisu stigli da zatvore krovne prozore. Ko zna na šta im sada liči stan – navodi naša sagovornica.

Milena se priseća da je druga komšinica u trenutku rušenja bila u tuš-kabini, kao i da je na sebe samo navukla spavaćicu i izletela iz stana.

Na stolu se nalaze tri opcije

Još jedan deo zgrade koji se danas urušio, 24sedam/Katarina Mihajlović

Sastanak stanara, zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, ombudsmana, gradskog prvobranioca, predsednice opštine Vračar i načelnice GO održan je 19. jula, a kako je 24sedam saznao, na stolu se nalaze tri opcije.

Prva opcija je da sami stanari tuže investitora i da se sa njim dogovore o sanaciji ili rušenju objekta.

24sedam/Katarina Mihajlović

Druga je da stanari nađu novog investitora koji će srušiti postojeću zgradu i koji će im dati stanove odgovarajuće kvadrature.

Poslednja opcija je da Grad na sebe preuzme obavezu da sa Direkcijom za građevinsko zemljište sruši postojeću zgradu i na istoj lokaciji sagradi novu sa više stanova, a u skladu sa odgovarajućim propisima u pogledu spratnosti, pri čemu bi komšije dobile stanove iste kvadrature.

24sedam/Katarina Mihajlović

Takođe, pored novih stanova svaki stanar bi dobio i jedno parking-mesto u garaži, koja je obavezna u ovom delu Vračara.

Naredni sastanak između stanara i gradskih čelnika zakazan je za sutra.

Stanari zasada ostaju u “Slaviji”

Ombudsman Mirko Valjarević, Beoinfo

Prema rečima ombudsmana, stanari koji su smešteni u hotelu “Slavija” ostaće tu dok ne reše koju varijantu će odabrati.

– U slučaju da odaberu drugu opciju, do izgradnje nove zgrade, Grad će im obezbediti da stanuju u stanovima koji su u vlasništvu Grada i za to vreme neće plaćati nikakve komunalne usluge – rekao je Valjarević za 24sedam.

Pročitajte još

Kako naš sagovornik dodaje, ukoliko se stanari odluče za rušenje zgrade, troškove će snositi investitor.

– Takođe, ako stanari izaberu da Grad zida stanove, procena je da će oni biti završeni u roku od godinu dana – zaključio je ombudsman.

Podsetimo, zgrada se prvi put urušila 16. jula, a prema poslednjim informacijama, do nesreće je došlo jer su joj potkopani temelji sa gradilišta koje se nalazi na parceli pored.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike