U beogradskim domovima zdravlja povećan broj pregleda dece: Dolaze zbog dve stvari

11.06.2024

08:47

0

U predškolskom dispanzeru je broj pregleda po lekaru oko 50

U beogradskim domovima zdravlja povećan broj pregleda dece: Dolaze zbog dve stvari
bolesno dete - Copyright Profimedia

U domovima zdravlja, na pedijatrijskim odeljenjima beleži se povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog stomačnih infekcija, ujeda krpelja, kao i sa virusnim oboljenjem koje izaziva BRNU virus. Dr Marija Golubović iz Doma zdravlja Savski venac kaže za Tanjug da se u ambulantu Doma zdravlja Savski venac deca najviše javljaji zbog BRNU virusa i ujeda krpelja.

Ona objašnjava da BRNU virus izaziva bolest šaka, stopala i usta i da je reč o enterovirusu koji se nalazi u digestivnom traktu.

- Infekcija se lako prenosi preko sekreta iz nosa, pljuvačke i ranica iz usta, prljavih ruku i najviše preko kontaminiranih igračaka - kaže Golubović.

Uzrast koji virus najviše zahvata je predškolski i to deca starosti 2 - 3 godine. Inkubacija traje 3 do 5 dana, a od simptoma je prisutna temeratura do 38 stepeni, praćena povremeno glavoboljom, bolom u grlu, čestim odbijanjem obroka, a kod male dece i pojavom kašastih stolica.

- Drugog ili trećeg dana bolesti javlja se ospa na šakama, stopalima i u ustima, koja liči na plikove. Terapija je simptomatska. Bolest traje oko 10 dana i prolazi bez komplikacija - navodi dr Golubović.

Dodaje da se u ambulantu takođe javljaju deca sa ubodom krpelja i da krpelji prenose bakteriju Borreliju Burgdorferi koja izaziva Lajmsku bolest.

Profimedia
 

- Savet roditeljima je da kada primete krpelja na koži detata da se jave u svoj dom zdravlja da bi se krpelj uklonio. Analizu krpelja i dalju terapiju će odrediti pedijatar - rekla je dr Golubović.

Zaštita od krpelja počinje preventivnim merama:

- Izbegavajte šetnje kroz visoku travu i guste šume

- Nosite svetlu odeću koja pokriva ruke i noge, a pantalone uvucite u čarape
- Koristite repelente koji odbijaju krpelje
- Nakon boravka u prirodi, temeljno pregledajte svoje telo i odeću kako biste uočili eventualne krpelje

 

Prema njenim rečima, u Domu zdravlja Savski venac, u predškolskom dispanzeru je broj pregleda po lekaru oko 50, što je između 200 i 300 pregleda, a od tog broja oko 50 odsto dođe zbog bolesti šake stopala i usta, a oko 20 odsto zbog uboda krpelja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike