"Investitor gradi duplo veću kvadraturu od dozvoljene": Scenario sa Vračara preti i stanarima Dubrovačke ulice?

22.07.2021

17:30 >> 20:58

0

Autor: Jovana Vrećo

Po prijavi građana, Građevinska inspekcija je juče izašla na teren, gde je utvrđeno da sporni objekat, koji se gradi na broju 8, ima sve neophodne dozvole

"Investitor gradi duplo veću kvadraturu od dozvoljene": Scenario sa Vračara preti i stanarima Dubrovačke ulice?
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Strepnja od urušavanja još jedne zgrade u Beogradu probudila se kod stanara Dubrovačke ulice 6a na Dorćolu, koje scenario iz Vidovdanske na Vračaru  noćima drži budnim.

Po prijavi građana, Građevinska inspekcija je juče izašla na teren, gde je utvrđeno da sporni objekat, koji se gradi u pomenutoj ulici, ima sve neophodne dozvole, te da ne predstavlja problem po stanare susednih zgrada.

Međutim, prilikom dolaska u Dubrovačku ulicu, reporteri 24sedam su naišli na sugrađanku Jelenu Dević, čija ćerka sa suprugom i sinovima živi na petom spratu zgrade 6a.

Jelena Dević, 24sedam/Goran Sivački

Kako naša sagovornica kaže, upoznati su s tim da investitor ima “crno na belo” da može da gradi, ali, kako dodaje, mora da zida onoliko koliko je po projektu dozvoljeno, u suprotnom, dodaje, sve će da se uruši.

– Imaju dozvolu da samo jedan sloj idu ispod zemlje, a oni kopaju još dva. Svi znaju da tu ima podzemnih voda, kao i da su mesec i po izvlačili vodu iz zemlje. Da je to samo minus jedan nivo, niko se ne bi bunio, jer bi tako gradili u granicama, onoliko koliko se sme. Znam da imaju dozvolu za zgradu od 700 kvadrata, sa jednim nivoom podzemne garaže, a ne sa tri i sa duplo više kvadrata – rekla je ona.

Kako je navela, stanari iz Dubrovačke 6a imali su sastanak kućnog saveta pre dva dana, a za večeras su ga zakazali i stanari iz zgrade pored njihove, kojima su popucale ploče i poplavljeni podrumi.

24sedam/Goran Sivački

Šta Građevinska inspekcija kaže

Prema tehničkim izveštajima o praćenju sleganja okolnih objekata, koji su dostavljeni ovom sekretarijatu, poslednje merenje je izvršeno 19. jula i tom prilikom je ustanovljeno da postavljeni reperi za praćenje deformacija objekta pokazuju dobar stepen stabilnosti.

Pročitajte još:

Takođe, konstatuje se da svi praćeni okolni objekti do sada nisu imali nikakva kritična sleganja koja bi ugrozila stabilnost njihove konstrukcije.

– Na delu temeljne jame u delu objekta sa kućnim brojem 6 dosad nije vršen iskop, s obzirom na to da je projektnom dokumentacijom na tom delu predviđena rampa za silazak u podzemne etaže. Dostavljeni su i pasoši za pobijene šipove – naveli su u Sekretrijatu.

24sedam/Goran Sivački

Oni su zaključili da je trenutna zgrada, na susednoj parceli, pre nekoliko godina nadzidana za nivo četvrtog i petog sprata, kao i dva nivoa potkrovlja, što objekat čini dodatno netolerantnim na deformacije.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike