Od ideje za izgradnju crkve ostalo samo ruglo puno zmija: Kakva je sudbina zapuštenog dela naselja Stepa Stepanović?

26.07.2021

08:00 >> 12:14

0

Autor: Jovana Vrećo

Za podizanje crkve mnogi stanari su prvi put čuli u januaru 2014. godine, kada je na kraju naselja postavljen i osveštan krst, oko koga je započeto raščiš

Od ideje za izgradnju crkve ostalo samo ruglo puno zmija: Kakva je sudbina zapuštenog dela naselja Stepa Stepanović?
Copyright Printscreen/ Facebook/Voždovac Info

Jedan deo naselja Stepa Stepanović, na Voždovcu, mašine su okupirale pre skoro tri godine sa ciljem da se na toj lokaciji izgradi crkva. To je izazvalo nezadovoljstvo kod tamošnjih stanara koji su višednevnim protestima radove stopirali, međutim, od ideje je ostalo ruglo koje danas vrvi od zmija i glodara.

Priča datira od januara 2014. godine, kada su stanari prvi put čuli da podizanje crkve, čiju gradnju je finansirala Rusija, i kada je na kraju naselja postavljen i osveštan krst. Raščišćavanje zemljišta počelo je tad, a radovi su ubrzo odloženi zbog nepotpunih papira i dozvole koje Srpska pravoslavna crkva nije imala.

Pročitajte još:

Ipak, tri godine kasnije, montažna građa stigla je iz Rusije u Beograd, čime je zvanično trebalo da počne i podizanje verskog objekta u ovom naselju, ali to je opet naišlo na negodovanje sugrađana koji su smatrali da je potrebnije da jedno tako veliko naselje prvo dobije Dom zdravlja.

Zapušteno zemljište

U Fejsbuk grupi “Voždovac info” nedavno je jedan od meštana svojom objavom ponovo pokrenuo to pitanje, s obzirom na to da je na tom mestu dan-danas samo iskopina, odnosno izlivena betonska ploča, iz koje viri armatura, obrasla je travom i nebezbedna po okolinu, a naročito decu.

–  To je sada ruglo, leglo glodara, komaraca i zmija. Posebnu opasnost predstavlja za decu koja se tu igraju, jer ankeri i armatura štrče – istakao je on.

Printscreen/ Facebook/Voždovac Info Grupa

Članovi Upravnog odbora Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović (USNSS), koji su pre nekoliko godina učestvovali u sporovima i protestima zbog izgradnje u tom delu, za 24sedam istakli su da nisu protiv izgradnje verskog objekta, već za poštovanje planskih dokumenata važećih u trenutku kupovine stanova, a kojima je, kako oni tvrde, na toj lokaciji predviđena izgradnja ustanove primarne zdravstvene zaštite.

– U centru naselja, na parceli koja je planskim dokumentom predviđena za Dom zdravlja, u nekoliko navrata pokušana je divlja gradnja crkve/brvnare sa zvonikom, kotlarnicom i stambenom zgradom. To su građani sprečili, aktivnostima na terenu, tražeći poštovanje Zakona – navode oni.

Iz USNSS dodaju da je ipak, 2018. godine nastavljena izgradnja ovog objekta, koji je inače nepostojeći u prvobitnim planskim dokumentima.

– Ubrzo se saznalo da je ovo zemljište, nakon neuspele divlje gradnje, zvanično, odlukom Vlade Republike Srbije i suprotno Zakonu o restituciji, dato SPC – objašnjavaju naši sagovornici.

Kako iz USNSS naglašavaju, od tada počinju nove nevolje građana.

– Tada smo telima blokirali radove tražeći poštovanje Zakona. SPC je čak pokrenula i tužbu protiv stanara ovog dela Beograda, a zatim povukla. Takođe,  druga strana je realizovala samovoljno ograđivanje žicom i prisvajanje susedne parcele, a dovedeno je čak privatno obezbeđenje – kažu oni.

Naselje Stepa Stepanović, Printscreen/ Youtube

“Paradoks”

Naši sagovornici napominju da je nakon protivpravne dodele parcele SPC, koja nikada u Naselju nije imala svoju parcelu ( s obzirom na to da je ranije bila u vlasništvu fizičkih lica), stari vlasnici parcela, saznavši za ovaj paradoks, podneli su zahtev da im se oduzeta zemlja vrati.

– Vodili su se sasvim jednostavnom logikom: ukoliko zemljište može biti dato nekome ko ga nikada u Naselju nije imao, zašto bi bilo prepreka da se ono vrati stvarnim vlasnicima. Od tada, gradnja u čitavom Naselju je sudskom odlukom obustavljena – zaključuju iz USNSS.

I tako je zbog spora oko toga “šta bi trebalo prvo izgraditi”, taj deo naselja Stepa Stepanović zapušten skoro tri godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike