Koga Beograđani zovu kada su u nevolji - Hitnu pomoć ili dom zdravlja: Većina to ne zna i tu se gubi vreme

21.03.2024

08:04

0

U Beogradu ima 17 opština, a Zavod za urgentnu medicinsku pomoć odlazi do pacijenata u njih 11

Koga Beograđani zovu kada su u nevolji - Hitnu pomoć ili dom zdravlja: Većina to ne zna i tu se gubi vreme
Hitna pomoć - Copyright TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Ministarstvo zdravlja uputilo je inspekciju da utvrdi da li je bilo propusta u radu Hitne pomoći zbog kojih je preminula 22-godišnja devojka iz Kaluđerice.

Porodica tvrdi da je preminula devojka imala astmu, da joj je pozlilo i da su uzaludno pokušavali da dođu do Hitne pomoći, jer su ih sa jednog broja upućivali na drugi, piše RTS.

Koji je pravi broj kada još nemamo jedinstveni?

Hitna služba u Barajevu je oko 13 sati primila poziv i odmah krenula u 10 kilometara udaljeni Vranić, jer je muškarac bio bez svesti. Koji broj je pozvala osoba koja je htela da mu pomogne – 194 ili broj fiksnog telefona u Domu zdravlja "Dr Milorad Vlajković"?

U kratkoj anketi RTS-a, jedna građanka iz Barajeva nije znala da navede broj Službe hitne pomoći, kao ni barajevskog doma zdravlja.

 "Imam zapisano u imeniku", rekla je, dok je drugi ispitanik znao da navede broj doma zdravlja u Barajevu, kao i broj Službe hitne pomoći. U Barajevu živi 28.000 stanovnika. Vikendom i za vreme raspusta bude ih mnogo više, a u tamošnjem domu zdravlja samo su dva vozila hitne pomoći. Danju dežura jedna ekipa, noću dve.

Dr Tamara Kuzmanović, direktorka Doma zdravlja "Dr Milorad Vlajković" u Barajevu, kaže da se ova beogradska opština graniči sa više gradskih opština.

- Ako je procena da je prvi stepen hitnosti – saobraćajke i bolovi u grudima – naše ekipe izađu i ne pitaju kojoj opštini pripadaju pacijenti - ističe dr Kuzmanović.

24sedam/Goran Sivački
 

Gde je granica između lokalnih domova zdravlja i službi hitne pomoći

U Beogradu ima 17 opština, a Zavod za urgentnu medicinsku pomoć odlazi do pacijenata u njih 11. Da bi brže stigli, u prigradskim naseljima imaju ispostave - na Petlovom brdu ili u Padinskoj Skeli.

Građani koji žive u Lazarevcu, Obrenovcu, Mladenovcu ili Grockoj, na primer, treba da pozovu hitnu pomoć u svom domu zdravlja. Ulice koje se nalaze na granici između opština, posebna su priča možda pacijentima, ali Hitna pomoć dobro zna koju teritoriju pokriva.

Dr Ivana Stefanović iz Zavoda za urgentnu medicinsku pomoć navodi da se tačno zna do koje granice ova institucija deluje.

"Kao što je poznato od koje granice ide druga hitna pomoć", naglašava dr Stefanović.

24sedam/Goran Sivački
 

Koja je procedura

Slučajna anketa je pokazala da malo ko od građana zna bilo koji drugi broj sem 194. Kad građani pozovu 194, lekar prvo pita šta je problem, a onda i na kojoj adresi žive. Ukoliko građani pripadaju domu zdravlja koji ima svoju hitnu službu reći će im da njih pozovu.

Koliko vremena za to treba i koliko su minuti presudni u tim momentima, znaju i lekari. Dr Stefanović ukazuje da Zavod ne može samoinicijativno da odluči na koju će teritoriju otići.

- To je dogovor lekara iz smene Hitne pomoći i našeg načelnika. Neka pravila moraju da se poštuju i, ako živimo na nekoj teritoriji, moramo da znamo i broj Službe hitne pomoći na toj teritoriji, jer je to najbrži način - zaključuje dr Stefanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike