Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda zakazana za sutra u 10 časova: Ishod i dalje neizvestan!

29.02.2024

18:45

0

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Skupština treba da se konstituiše u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, što ističe 3, marta, a u protivnom se raspisuju novi izbori

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda zakazana za sutra u 10 časova: Ishod i dalje neizvestan!
Skupština grada Beograda - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, koja je 19. februara odložena zbog nedostatka kvoruma, zakazana je za sutra, ali je i dalje neizvesno kako će se odvijati i da li će biti postignut dogovor o formiranju gradske vlasti ili će se pribeći novim izborima.

Predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić zakazao je sudnicu za sutra u 10 časova. On je danas rekao i da će se obratiti oko 9.45 sati i dati sve informacije, a da će odluka o formiranju vlasti u Beogradu ili održavanju izbora biti doneta do 3. marta kada ističe zakonski rok.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče iz Tirane da će u petak popodne sa kolegama iz Srpske napredne stranke razgovarati o izborima u Beogradu, i dodao da on lično nije promenio stav i da smatra da treba ići na izbore, ali da je odluka o tome na onima koji imaju vlast u stranci.

Predsednica Vlade Ana Brnabić prethodno je navela da postoji ogroman pritisak članova SNS na predsenika Srbije da se formira vlast u Beogradu, jer imaju većinu, ali da će se razgovori o tome nastaviti.

- Mislim da se o tome neće odlučivati 1. marta već 2. i 3. u skladu sa zakonskim okvirima - rekla je Brnabić.

Konstitutivna sednica zakazana je za sutra, nakon što prvi pokušaj 19. konstituisanja skupštine grada 19. februar odložen zbog nedostatka kvoruma. Tada je pokretu "Mi glas iz naroda" dat rok od 10 dana da se izjasni da li će podržati formiranje vlasti u Beogradu, ali je u međuvremenu došlo do njihovog razlaza.

Najstariji odbornik i predsedavajući gradskog parlamenta Toma Fila izjavio je posle odlaganja sednice 19. februara, da ako sutra dođe sam na konstitutivnu sednicu to znači da se ide na nove izbore.

Na dnevnom redu sednice je izbor verifikacione komisije za potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika i zamenika predsednika skupštine i postavljanje sekretara što je uslov da bi skupština bila konstituisana.

Na izborima odbornike održanim 17. decembra, lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" dobila je 49 mandata, lista "Srbija protiv nasilja - Dobrica Veselinović - prof. dr Vladimir Obradović" 43, a izborna lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Beograd" sedam mandata. Izborna lista "Mi - Glas iz naroda, Aleksandar Jerković” ima šest odborničkih mesta, dok je lista "Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda" dobila pet mandata.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Skupština treba da se konstituiše u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, što ističe 3, marta, a u protivnom se raspisuju novi izbori. Predsednik Narodne skupštine je dužan da raspiše nove izbore u roku od mesec dana, a izbori moraju da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora. Predsednik skupštine grada se bira iz reda odbornika na predlog najmanje trećine odbornika, a da bi se izabrao neophodno je da za njega glasa većina od ukupnog broja odbornika, tajnim glasanjem.

Posle izbora predsednika Skupštine grada i sekretara postoji rok od mesec dana da se izabere gradonačelnik Beograda. Ukoliko se to ne desi Skupština se raspušta, a predsednik Skupštine Srbije u roku od dva meseca treba da raspiše izbore, a od dana raspisvanja do dana održavanja treba da prođe od 45 do 60 dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike